Какво не трябва да топлим и размразяваме в микровълнова фурна

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Какво не трябва да топлим и размразяваме в микровълнова фурна
24025
Снимков материал: pixabay.com
Какво не трябва да топлим и размразяваме в микровълнова фурна

В наше време, кажи-речи във всяко семейство има микровълнова фурна . Най-често я използваме за притопляне на ядене и напитки или за размразяване.

Макар удобството от нейното използване вижте какво не е добре да се готви, притопля или размразява вмикровълнова.

Кърма

Много кърмещи майки замразяват своята кърма, което значително улеснява тяхното динамично ежедневие. Притоплянето на кърмата както и размразяването й не бива да стават в микровълновата фурна.

Там няма как да контролирате температурата и нейното разпределяне. Според учени от Станфордския университет притоплянето на кърмата по този начин елиминира голяма част от нейните най-важни съставки и дори може да е причина за развитието на вредни за бебето бактерии.

Броколи или други зеленчуци

Вероятно сте чували, че зеленчуците трябва да се консумират в суров вид или в краен случай приготвени на пара. Дори и на пара, те губят около 11% от полезните антиоксиданти и важните витамини и минерали. Когато ги приготвяте в микровълнова, те губят около 97% от полезните си съставки.

Размразяване на месо

В зависимост от модела на микровълновата фурна(в някои от тях поставените продукти се въртят, в други не). Това често може да е причина за неравномерното сготвяне или размразяване на храната.

Но когато решите да ускорите процеса на размразяване, често краищата на месото започват да се готвят и покафеняват, докато вътрешността му остава замразена. Според японски учени месото, което се готви повече от 6 минути в микровълнова фурна може да загуби половината от полезния и важен витамин В12.

Замразени плодове

Когато приготвяте бърз десерт с горски плодове, когато не разполагате с пресни, добавяте замразени. Тъй като времето никога не ви стига, обикновено ги размразявате в микровълновата фурна.

Плодовете също като зеленчуците са богати на полезни хранителни вещества, които не само се губят при размразяването в микровълновата, но и по-ранни проучвания на руски учени доказаха, че глюкозидът, който се съдържа в тях е възможно да се конвертира в канцерогенно вещество.

Храна, която притопляте в пластмасови опаковки

Храните, които стават готови за 2-3 минути в микровълновата наричаме полуфабрикати. Те се „готвят“ в пластмасовата опаковка, в която се продават. Когато пластмасата се нагрее тя директно може да отдели вредни токсични химикали в храната, което според специалисти може да е причина за появата на канцерогенни образувания.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft