Опасен ли е странният зелен пръстен в твърдо сварено яйце? Трябва да знаете това!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Опасен ли е странният зелен пръстен в твърдо сварено яйце? Трябва да знаете това!
4808
Снимков материал: pixabay.com
Опасен ли е странният зелен пръстен в твърдо сварено яйце? Трябва да знаете това!

Тази информация за яйцата е наистина полезна!

Ако обичате твърдо сварени яйца , сигурно сте забелязали зеления пръстен около жълтъка.

Каква е причината за възникването му?

Опасно ли е да се ядат яйца с тази зеленикава ивица?

Скоро ще разберете всичко това.

варени яйца

Твърдо сварените яйца винаги са чудесен избор, когато искате бързо да задоволите глада си.

Твърдо сварените яйца могат да се използват за овкусяване на салати, сандвичи и др. Твърдо сварените яйца са не само вкусни, но и много питателни!

Яйцата са отличен източник на хранителни вещества, витамини и минерали.

Те съдържат пълноценни протеини, всички аминокиселини, от които тялото ни се нуждае, както и мастни киселини, необходими за правилното функциониране на тялото.

Яйцата също съдържат лутеин, каротеноид, който предпазва зрението и предотвратява AMD (свързана с възрастта макулна дегенерация).

Този компонент се съдържа и в зелените зеленчуци, но лутеинът в яйцата се усвоява много по-добре!

лутеин за очите

Също така, яйцата или по-скоро яйчните жълтъци са храни, богати на холин, хранително вещество, което помага за поддържане на правилната мозъчна функция и предотвратяване на инсулти.

Тези факти са част от констатациите на научно изследване, публикувано в British Medical Journal.

В това проучване са участвали 4 милиона души. 

Според това проучване редовното ядене на яйца може да намали риска от инсулт с 25%.

Ето защо с увереност може да се каже, че яйцата са много полезни за здравето.

Твърдо сварените яйца са добър избор, защото се приготвят бързо. Важно е обаче да знаете как да ги приготвите правилно!

Приготвянето на твърдо сварени яйца всъщност може да бъде малко объркващо: никога не знаете колко дълго трябва да ги варите.

Ако не се сварят добре, те са много течни и обратно, ако се варят твърде дълго, могат да се образува зелен пръстен около жълтъка!

варени яйца

Какво означава зелен пръстен върху твърдо сварени жълтъци?

Зеленикав пръстен върху жълтъка е доказателство, че яйцата са били преварени.

Просто сте оставили яйцата във врящата вода повече от необходимото.

Научното обяснение на този феномен е съвсем просто – то е резултат от химическа реакция между сероводорода и желязото в яйцето.

Когато е изложен на топлина, сероводородът в яйчния белтък реагира с желязото в яйчния жълтък, за да образува железен сулфид.

Когато едно яйце се вари твърде дълго, жълтъкът му се заобикаля от железен сулфид.

Това обаче не означава, че яйцата са опасни за вашето здраве.

Те остават здравословни и запазват всичките си хранителни свойства.

сварено яйце

Как да предотвратим появата на зелен пръстен върху яйчните жълтъци?

Яйцата не трябва да се варят твърде дълго.

Ако целите естетика, е полезно да знаете оптималното време за варене на яйца.

Как правилно да варим яйца?

Поставете яйцата в тенджера и ги покрийте със студена вода.

Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, за да побере яйцата на един слой.

яйца в тенджера

Когато яйцата се сварят, свалете от котлона и покрийте съда с капак.

Оставете яйцата да престоят 15 минути (това включва времето за завиране плюс времето за готвене), изплакнете със студена вода, за да спрете процеса на варене.

Така сварените яйца ще са без зеления пръстен!

Още съвети как да сварите яйца

Яйцата не трябва да се варят повече от 12 минути.

Най-добре е да поставите яйцата в студена вода и след това да ги сварите, вместо да ги пускате във вряща вода.

Поставете твърдо сварени, необелени яйца в херметически затворен съд и охладете.

Могат да се съхраняват в хладилник до седмица.

Перфектно приготвени твърдо сварени яйца

Черупките на яйцата често се белят трудно и не само не изглеждат добре в чинията, но и самите яйца не са толкова вкусни, колкото би трябвало да бъдат.

Имаме лесен съвет за вас, за да сготвите яйцата перфектно!

Твърдо сварените яйца често са част от празничните ястия.

И така, как да сварите яйцата, така че белтъкът да не се разлее и черупката да се отлепи лесно?

Въпреки че това изглежда като доста проста задача, понякога нещата са по-трудни, отколкото изглежда.

перфектно сварено яйце

Ще ви кажем какво трябва да направите, за да изглеждат яйцата наистина естетически и да запазят хранителните си стойности.

Съхранение на яйца

Яйцата трябва да се съхраняват на сухо и хладно място.

За да приготвите твърдо сварени яйца, първо ги извадете от хладилника и ги оставете да достигнат стайна температура.

Интересното е, че яйцата, които се белят по-лесно, са с тъмна, а не със светла черупка.

Тест за свежест на яйца

Напълнете купа с вода и пуснете в нея едно яйце.

Ако потъне на дъното, бъдете сигурни, че е прясно.

Ако яйцето плува в средата на контейнера, то вече не е напълно прясно, но все още може да се яде.

Ако яйцето изплува на повърхността на водата, остава само да го изхвърлите. Такова яйце е развалено.

На какво трябва да обърнете внимание при варене на яйца?

 

Сварете яйцата на стайна температура във вода, добавете малко сол (така ще се обелят по-лесно) и добавете малко оцет или лимонов сок.

Важно е яйцата да са на стайна температура, тъй като твърде голямата температурна разлика може да доведе до напукване на яйцата.

Ако ще слагате яйца във вряща вода, първо ги подръжте в гореща вода.

Не гответе яйцата в твърде бълбукаща вряща вода, тъй като те ще се удрят едно в друго, докато се движат, причинявайки преждевременното напукване на черупката.

Термошокът улеснява обелването на яйцата

Ако яйцето е сварено до желаното състояние, веднага го охладете със студена вода, в която можете да добавите и кубчета лед.

белене яйце

Тази стъпка е важна поради три причини.

  • Яйчената черупка улавя топлината, така че яйцето ще продължи да се готви, ако не се охлади.
  • Освен това, поради голямата температурна разлика, обемът на яйцето вътре в черупката леко намалява, създавайки по-малко пространство между черупката и белтъка, което улеснява обелването на черупката.
  • Температурната разлика спомага за по-бързото охлаждане на сварените яйца, за да могат да се консумират по-бързо.

Съвети как да белим яйцата по-лесно

Желателно е охладените яйца да се обелят в студена вода.

Още по-лесно е да направите това, ако счупите черупките на яйцата във вода и ги оставите да престоят известно време.

В този случай водата ще проникне между черупката и белтъка , което ще улесни отстраняването на черупката.

Може да се опита и друга техника.

Поставете твърдо сварените яйца върху дъска за рязане и ги почукайте, за да разчупите черупките.

Внимателно натиснете яйцата с длан и ги търкаляйте напред-назад, докато се появят много малки пукнатини.

Можете също така да накиснете яйца във вода и ако го направите умело, черупката ще се отлепи от яйцето почти веднага.

Изкуството да вариш яйца

Времето за готвене на яйцето може да варира: ще зависи от желания резултат.

  • 3-минутни яйца

Рохко свареното яйце обикновено се поставя в поставка за яйца, след като се махне горната част и се яде с лъжица.

В това състояние белтъкът все още не е напълно сварен, а жълтъкът е гъст или течен.

  • 5-минутни яйца

Това е рохко сварено яйце, чийто белтък е много по-твърд, но жълтъкът е течен и мек.

  • 6 и половина-минутн яйца

Наричат ​​ги още перфектни яйца, защото в това състояние се белят лесно, белтъкът е напълно сварен, но жълтъкът е все още мек и има леко кремообразна текстура.

  • 10-минутни яйца

Твърдо сварено яйце, в което белтъкът и жълтъкът са напълно сварени.

идеално сварено яйце

Ако не сте успели да извадите яйцата от хладилника преди готвене, този трик ще ви помогне

Не трябва да се разстройвате, ако не сте имали време да извадите яйцата от хладилника преди варене.

В този случай е важно да варите студени яйца в студена вода. Когато водата заври, варете яйцата за две минути по-малко от обикновено.

Например, едно твърдо сварено яйце ще отнеме 8 минути вместо 10 минути, а едно идеално сварено яйце ще отнеме 4,5 минути вместо 6,5 минути.

Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft