Какво представляват пребиотиците
Пребиотиците могат да възстановят нормалното бактериално равновесие в храносмилателния тракт. За разлика от пробиотиците, тяхното действие настъпва по-бавно, но почти винаги е по-трайно.
Възприето е следното определение:
Пребиотиците представляват селективно ферментирани съставки , които позволяват настъпването на определени промени в състава и активността на стомашно-чревната микрофлора, така че се подобрява храносмилането и цялостното здраве на човек. С по-прости думи пребиотиците са несмилаеми хранителни вещества, които след консумация преминават почти непроменени през храносмилателния тракт и избирателно стимулират растежа на полезните бактерии в червата.
Хранителни вещества, отговарящи на тези критерии, са най-вече олигозахариди (късоверижни захари). Те стимулират предимно растежа на бифидобактериите и поради тази причина могат да се срещнат в литературата и като бифидогенни фактори.