Гестационният диабет се среща само при бременните жени. Развива се тогава, когато майчиният организъм не успява да синтезира достатъчно инсулин за себе си и нуждите на плода.
Между 2-4% от бременните жени развиват гестационен диабет. Рискът е по-голям при жени на възраст над 30 години, наднормено тегло, фамилна обремененост с диабет, предишна бременност с гестационен диабет или раждане на бебе с тегло над 4 кг.
Признаци са: изпитване на постоянен глад, жажда и липса на сили.
Диабетът при бременна та е с временен характер, той продължава до раждането. Причината за възникването му е, че хормоните на бременността разстройват производството на инсулин, а благодарение на него захар в кръвта се усвоява от клетките.
Неслучайно една от задължителните грижи при проследяването на бременността е измерването на кръвната захар. От съществено значение за превенция и контрола на гестационния диабет е да се поддържа здравословен хранителен режим .
10-20% трябва да бъде делът на белтъчините в хранителния режим, мазнините да са не повече от 30%, останалите 50-60% се набавят от въглехидрати – ориз, плодове, зеленчуци, макаронени изделия, бобени култури, зърнени продукти. Похапването на десерти трябва да се ограничи.
При гестационен диабет се налага поне веднъж седмично да се измерва кръвната захар. Ако след 2 седмици от началото на хранителния режим нивото на кръвна захар не се нормализира, се налага въвеждане на медикаментозна терапия и стриктен мониторинг на бременността .
През последното тримесечие на бременността специалистът ще следи строго състоянието на бъдещата майка и бебето, и темпа на нарастване при него, посредством ехография и мониториране на сърдечната честота. При предполагаемо тегло на плода над 4 кг се препоръчва пристъпване към планирано цезарово сечение , дори преди термин.
Когато кръвната захар и състоянието е овладяно, и теглото на бебето расте със здравословни темпове, при липса на други медицински показания, се изчаква спонтанното начало на естествения родилен процес .