Какво представлява хидрогенираното масло
Едно от най-доброто обяснение на този въпрос се намира в книгата на Сали Фалън „Традиции на хранене”. Тя е преизпълнена с полезна информация и вкусни и здравословни рецепти за цялото семейство.
В нея може да прочетем, че хидрогенираното масло е естествено масло, обикновено извлечено от зеленчуци като рапица, царевица или соя, което се нагрява и в него се впръскват водородни мехурчета, за да му се придаде твърда консистенция. Този процес го лишава от първоначалната му молекулна структура, което го прави вредно за организма.
Въпреки това, производителите на храни използват технологията по хидрогениране, тъй като тя удължава срока на годност на пакетираните продукти, добавя аромат и консистенция на маслото и това на много по-ниска цена. Най-често разпознаваемото хидрогенирано масло е маргаринът.