Ето дневната препоръчителна доза, а диетологът обяснява дали трябва да ядем жълтъците.
Диетологът Лазар Митрич подчертава, че яйцата са изключително хранителна храна, която има положителен ефект върху нашия организъм. Те са богати на протеини, витамини и минерали и представляват значителен източник на хранителни вещества.
Защо яйцата са здравословни?
– Едно голямо яйце съдържа 13 есенциални витамина и минерала, висококачествени протеини и има само 70 калории! Белтъците съдържат висококачествени протеини, рибофлавин и селен, докато по-голямата част от хранителните вещества на яйцето се намират в жълтъка.
Други предимства на яйцата
– Яйцата съдържат и селен, холин (необходим за нормалното функциониране на всички клетки, особено важен по време на бременност за здравословното развитие на мозъка на плода), лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които намаляват риска от катаракта и забавят прогресията на макулна дегенерация, свързана със стареенето. Освен това яйцата са добър източник на желязо (1,89 мг) и ни снабдяват с протеини (2,7 г) – допълва той.
Как стои въпросът с холестерола?
– Дълго време се препоръчваше да се ограничи консумацията на яйца, особено на мазните жълтъци, които съдържат холестерол. Но новите изследвания показват, че тези препоръки са остарели. Умерената консумация (1 яйце на ден) не е свързана с повишени нива на холестерол в кръвта или със сърдечни заболявания. Напълно здравите хора могат да консумират до 3 яйца на ден, макар че за празници като Великден не се препоръчва прекаляване. Ежедневната консумация на омлети от няколко яйца с много бекон или колбаси обаче не е желателна – съветва диетологът.
Трябва ли да се ядат само белтъците?
– Мнозина смятат, че само белтъците са здравословни, но това е погрешно. Жълтъкът съдържа някои от най-добрите хранителни вещества, които укрепват кръвта и имунитета ни. Ако избягвате жълтъците, се лишавате от фосфор и витамин D, който подпомага здравето на костите и усвояването на калций – обяснява специалистът.
Липсата на яйца в диетата може да доведе до:
- Нарушен растеж и производство на червени кръвни клетки.
- Загуба на енергия.
- Затруднения в паметта и концентрацията.
- Риск от специфична анемия.
Какво е значението на холестерола?
– Холестеролът не е толкова лош, колкото често се смята. Жълтъците съдържат около 185 мг холестерол (62% от дневната доза), но при здрави хора това оказва малко влияние върху нивата на холестерол в кръвта. Освен това яйцето съдържа лецитин, който противодейства на холестерола и подпомага неговото елиминиране от организма.
При хора с диагностицирани заболявания, като диабет или сърдечни проблеми, е важно да се внимава с консумацията на мазни и преработени храни – завършва той.