Какво съдържа нарът
Прясно изцеденият сок от нар е изключително ароматна и освежаваща напитка, високо ценена в топлите страни, защото утолява жаждата. В сокът от нар могат да бъдат открити захари (около 20%), органични киселини (яблъчна и лимонена, 9%), минерални вещества - манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций, мед (0.2-0.3 %), витамините С, В1, В2, В6, В12, Р и А, като най-високо е съдържанието на витамин С, а най-ниско - това на витамин А. В състава на този плод могат да бъдат открити и багрилни и дъбилни вещества, флавоноиди, белтъци, целулоза и течни масла, съдържащи витамин Е. Високо количество на дъбилни вещества се наблюдава в кората на нара, като тя може да бъде изсушена и от нея да се приготви чай, който успешно лекува стомашни разтройства. Важно е да се отбележи, че се използва минимално количество от кората на плода.