Мойте Рецепти
3 тиквички
1 глава лук
2 скилидки чесън
500 гр. кайма
1 морков
30 мл доматен сос
1 к.ч. ориз
малко магданоз
сол и подправки (черен пипер, Вегета, риган и чаена лъжичка червен пипер)
За заливката:
250 мл сметана + 3 с.л. прясно мляко (или кисело мляко)
1-2 яйца
100 гр. кашкавал
Оризът се поставя малко да се свари. През това време тиквичките се рарязват на 4 части (веднъж хоризонтално и веднъж вертикално). Средата с помощта на чаена лъжичка се издълбава, за да се получи нещо като корито.
В тиган с малко олио за кратко време се запържват ситно нарязаните чесън и лук, след което - каймата и настърганият морков. Когато месото си смени цвета, се добавя и доматеният сос, и се пържи, докато се сгъсти. Накрая се добавят сол на вкус, подправките и настърганият кашкавал, както и ситно нарязан магданоз.
С тази смес се пълнят тиквичките и се слагат в огнеупорен съд, предварително намазан с масло. Пекат се на 220 градуса, покрити с фолио, около 20 мин.
В същото време се приготвя заливката: сметаната и млякото се разбиват заедно с яйцето с помощта на вилица. От тази смес с лъжица се нанася върху всяка тиквички и отгоре се настъргва още кашкавал. Връщат се във фурната и се пекат без фолиото още 5 минути.
Забележка:
Ако не искате да добавяте ориз, тогава добавете настърганата вътрешност на тиквичките. Ако пък остане от плънката, разпределете я между тиквичките в тавата. Може да използвате и патладжани, става убийствено вкусно!