13 Декември 2011
129924
Кога се вдига празничната трапеза на Бъдни вечер
Как се извършват гаданията на Бъдни вечер
Какво представлява Коледуване
Кога се прекадява с тамян на Бъдни вечер
Какво представлява бъдник
Какъв да е броят на ястията за Бъдни вечер
Кога се коледува
Какъв да е броят на ястията за Бъдни вечер
На Бъдни вечер у нас се приготвят постни ястия като варен фасул, пълнени чушки с боб, пълнени чушки с ориз, сарми, жито, тиквеник, ошав, мед и орехи, различни плодове, обреден хляб и пита и др. Поверието е, че така годината ще бъде плодородна и с много храна. Броят на ястията трябва да бъде нечетен , като най-добре е да бъдат 7, 9 или 11 вида. Най-възрастният член на семейството разчупва обредния хляб и първото парче се оставя настрани, за Богородица и починалите, следващото парче се заделя за къщата и останалите се раздават на семейството според възрастта. Ако има и домашни животни може и на тях да се даде от хляба. След като всички се нахранят трапезата се оставя до сутринта.
Още от "Съвети за дома"
Любовни
Любовни
модни
модни
отслабване
отслабване
Съвети за
кожата
Съвети за кожата
Съвети за
косата
Съвети за косата
Фитнес
Фитнес
Коментари