Как бързо да мариновате тиквички на корейски - рецепта за хрупкави тиквички
Съставки:
- тиквички - 500 г
- моркови - 200 г
- олио - 50 мл
- сол - 1 ч.л.
- семена от сусам - 1 ч.л.
- чесън - 2-3 скилидки.
- лимонов сок - 1 супена лъжица.
- смлян червен пипер - 0, 5 ч.л.
- червен пипер - 1 ч.л.
- мед - 2 ч.л.
- соев сос - 2 супени лъжици.
Рецепта:
Тиквичките нарежете на филийки (колкото е възможно по-тънки), за предпочитане млади, така че да няма семена вътре. Ако имате големи тиквички, нарежете ги на полупръстени.
Сложете нарязаните тиквички в дълбока купа и добавете 1 ч.л. сол. Разбъркайте всичко добре и оставете тиквичките да престоят 30 минути.
Обелете морков и го настържете на ренде за корейски морков. Прехвърлете морковите в отделна купа и добавете 1 щипка сол. Разбъркайте морковите и оставете настрана за 30 минути.
Междувременно обелете 4 скилидки чесън и го пуснете през преса. Изсипете соевия сос в чесъна, 1 ч.л. лимонов сок и добавете мед. Смесете всичко до гладко с подправки: смлян лют пипер и червен пипер.
Изцедете излишната течност от тиквички и моркови. Сега смесете морковите и тиквичките.
Изсипете ароматния дресинг в зеленчуците. Загрейте 50 г растително масло в тиган и добавете към закуската. Разбъркайте всичко добре и добавете нарязаните тиквички към тиквичките, разбъркайте и охладете в хладилник за 20 минути.
Гарнирайте със сусамовите семена преди сервиране. Добър апетит.