Цветът и формата на приборите влияят на начина, по който възприемаме храната, установиха британски учени. Те съветват да се избягва червеният цвят, за да се стимулира апетитът.
"Още преди храната да влезе в устата ни, нашият мозък вече си е създал преценка за нея, а това се отразява като цяло на хранителното ни преживяване", допълват учените от Оксфордския университет. Червеният цвят е особено отблъскващ. "Червеното може да се използва за поднасянето на храна на хора, които трябва да ограничат храненето си, но не и за хора с много ниско тегло", съветват учените. Те направили няколко изследвания с помощта на прибори с различни цветове, форма, материя и тегло, за да преценят влиянието им върху вкуса на десетки доброволци.
Учените стигнали до заключението, че храната върху нож има по-солен вкус, отколкото, ако се консумира с лъжица, вилица или клечка за зъби и че изглежда по-скъпа, ако се яде с лека пластмасова лъжица. В началото на годината друго изследване установи, че топлият шоколад е по-вкусен, когато се сервира в оранжева или кремава чаша, отколкото в бяла или червена.
Специалистите обаче смятат, че не съществува магическа формула и всичко зависи от вида консумирана храна. Например жълтите кутии подобряват вкуса на лимона в содата, а студените цветове като синьото създават впечатлението за освежаваща напитка. Питие в розова чаша се възприема като сладникаво. /АФП /