Как да засилим имунитета си през пролетния сезон?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Как да засилим имунитета си през пролетния сезон?
10126
Снимков материал: pixabay.com
Как да засилим имунитета си през пролетния сезон?

В основата на повечето заболявания, които ни застигат са нарушенията на имунната система . А именно доброто функциониране на имунната система ни защитава от различните инфекции и бактерии.

Алергиите и заболяванията на алергична основа, също се свързват с отслабване на имунитета. Повечето хора смятат, че за подсилване на имунната защита са нужни няколко хапчета дневно в продължение на няколко месеца. Вместо тях, обаче, бихме могли да използваме естествени продукти и то буквално от нашата кухня. Ако променим значително режима си на хранене, можем да предотвратим появата на много заболявания.

хранене пре пролетния сезон

Веществата, които се намират в храните и стимулират имунната система, се назоват много бързо и лесно: белтък, витамините А, С, Е и В6, желязо, цинк и селен, както и някои видове вещества, които се намират в растенията, като каротини, флавоноиди, сулфиди и сапонини. Не на последно място се нареждат и млечнокиселите бактерии .

Източници на висококачествени белтъци са месото, рибата, млякото и млечните продукти и яйцата. Селен се набавя от рибата и другите морски храни . Тъй като прекалената употреба на животински мазнини може да подтисне имунитета, трябва да включите предимно постните меса и млечните продукти с намалено съдържание на мазнини в менюто си.

Ако пък не ядете месо и месни продукти под никаква форма, то нужното ви количество белтък може да набавите от бобовите храни , зърнените продукти, ядките и семената. Най-добре би било, ако се комбинират тези продукти, за да е белтъкът максимално пълноценен. Освен това в тези растителни продукти се съдържа и витамин В6, цинк и желязо, също добре грижещи се за имунитета. Не липсват и витамин С, както и флавоноиди.

Зелените листови зеленчуци са изключително богати на желязо, но за жалост много малка част от него се всмуква в червата. Същото може да се каже и за желязото от зърнените и бобовите храни. Ако има достатъчно количество приет витамин С в организма, то всмукването на желязото, значително се подобрява. Същите действия притежават и плодовите киселини. Ето защо, за да помогнете на желязото от бобовите храни, пълнозърнестия хляб, лещата, спанака или копривата, изпивайте по време на хранене по една чаша цитрусов сок или изяжте плод с високо съдържание на витамин С за десерт. Например ягоди, киви, шипков чай или цитрусови плодове .

За силата на чесъна всички знаем. Наред с кромид лука и праз лука, той е носител на сулфиди, които са съединения на сярата, които не само че подсилват имунната система, но и спират растежа на микробите в организма , които са виновници за възпалителните процеси. Но за да се отделят тези съединения е необходимо чесънът да се приема намачкан, а лукът да се нареже и да престои малко. Друга ценна храна, която ми пази от болести е киселото мляко.
 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft