Хлябът е най-важното за всяка българска трапеза и няма дом, в който той да не присъства на масата. Напоследък се появяват различни твърдения колко вреден е той и защо не бива да го възприемаме като задължителен продукт на трапезите ни.
В днешно време можем да намерим всякакъв вид хляб – бял , типов, ръжен, пълнозърнест, с трици, без брашно и др. Но и при толкова много избор, знаем ли всъщност кой хляб е най-полезен за нас и как да купуваме качествен продукт?
Според изследвания белият хляб е най-лошият избор. Полезни са ръженият и пълнозърнест хляб . Рафинираните пшенични брашна се определят като абсолютен враг на организма и се отричат напълно. Но дори пълнозърнест трябва да сме сигурни, че купуваме качествен хляб, който има всичко необходимо в себе си. Ето няколко правила, които можем да спазваме при избора на задължителния за всяка българска трапеза хляб: