Нашите предци са се докоснали до вкуса на сладкото дълго преди да се научат как да извлекат захар. В горещите и слънчеви страни близо до екватора, преди хиляди години знаели колко вкусни и полезни са сушените плодове и най-вече сушеното грозде. С течение на времето, този сушен плод е станал толкова популярен, че сега той се добавя буквално към всичко: напитки, месни ястия, салати , тестени изделия и какво ли не
Сред големият брой сортове и производители е много лесно да се изгубите, така че днес ще ви научим как да изберете стафиди, които ще ви дадат качеството, от което се нуждаете.
Вкусни стафиди
- Купете тъмни (черни) стафиди
Защо черната стафида е по-добра от златната стафиди? Това зависи от технологията за обработка. След изсушаване гроздето потъмнява: както светлите, така и тъмните сортове. В повечето случаи гроздето, обработено с консерванти, може да бъде бледо или прозрачно, което изглежда много апетитно, но не е индикатор за добро качество. В допълнение, тъмните сортове грозде съдържат по-полезни вещества. Изберете кафяви или черни стафиди .
- Не се страхувайте да опитате
Опитайте стафидите винаги преди да ги закупите. Първото нещо, което трябва да направите със стафидите на гишето, е да я докоснете. Те трябва да са еластични, но не прекалено меки и разтегливи. Погледнете по-отблизо! Ако забележите, че плодовете са повредени, е по-добре да се откажете от такива стафиди.
Вкусът на стафидите може да бъде много различен, единственото, което е важно да не бъде опушен. И накрая последното: разтрийте изсушената стафида между пръсти си и така ще можете да проверите дали има вътрешни паразити, а именно ларвите на молец примерно
- Накиснете стафидите преди консумация
Не забравяйте обаче, че никога не можете със сигурност да знаете къде и как е била обработена стафидата. Потопете я в топла вода в продължение на 30-40 минути, за да се отървете от евентуалната прах. Ако искате да добавите стафиди към салата, напоена, тя има много по-приятен вкус. Ако имате нужда от сух продукт, прецедете я в гевгир и я поставете на хартиена кърпа, докато изсъхне напълно.
Използването на стафиди не се ограничава само до вкусовия потенциал. Тя е много питателен! Калоричното съдържание на стафидите е много високо, но е добре смилано, така че е идеално за закуска.
Възможността да изберете добри продукти идва с опита, но понякога можете просто да разберете за него от подобни статии. Ако тази информация ви е полезна, споделете я с други хора!