Как да избираме и съхраняваме тиквата
Как да си изберем тиква?
- Зрялата тиква е много плътна, месеста, тежка, без цепнатини и меки части. Окраската й е ярка и равномерна.
- Недозрялата тиква е безвкусна, а презрялата може да се окаже влакнеста. При покупка обърнете внимание на сорта.
- Традиционните яркооранжеви тикви не са много сладки, но в тях има повече бетакаротин. Те са подходящи за много ястия. Опитните кулинари често ги комбинират с други зеленчуци и зърнени храни.
- Розовите плодове на медената или динената тиква са сладки и много вкусни, когато са опечени.
Как да съхраним тиквата?
Целите тикви се запазват в чудесно състояние няколко месеца при постоянна температура в сухо помещение. Ако площта позволява, те може да се поставят на пода в кухнята. Но оптималната температура за съхраняването им е около 15 градуса.
Разрязаната тиква „преживява" 3 дни в хладилника. Това не е много удобно, ако оранжевата „дама" е голяма, а семейството малко. В този случай оптималният начин за запазване е тиквата да се почисти, нареже или настърже и да се замрази в камерата на хладилника.