Не всички имаме баба и дядо на село, които да ни снабдяват с домашни животни. Как тогава да сме сигурни, че пилето, което купуваме от магазина, е чисто от антибиотици и токсини ? Няма как - това е отговорът, за съжаление.
Факт е, че хормоните и антибиотиците могат да останат в пилето за една седмица или дори повече.
Затова е по-добре да заложим на безопасността и да обработим пилешкото по подходящ начин, така че да крие най-малък риск за здравето ни.
Почистваме пилето от антибиотици
Метод №1
Веднага след като пилето е сварено, изхвърлете бульона. Ако пилето е хранено с отрови, то бульонът определено не би бил полезен. В най-благоприятния за вас случай, той просто няма да ви навреди.
Метод №2
По-добре е птицата да не се готви цялата. Извадете вътрешните й органи. Максималното количество токсини се натрупва в бъбреците и черния дроб. Затова първо ги отстранете. Трябва също да бъдат отстранени кожата и трътката. Едва тогава можете да започнете да готвите.
Метод №3
Накиснете птицата в специален разтвор. Той се състои от един литър чиста вода, няколко супени лъжици сол и сока от четвърт-половин лимон. Пилето трябва да престои в него около два часа. След това трябва да излеете водата, да направите отново същия разтвор и да накиснете птицата в него за още няколко часа.
Между другото, обикновената минерална вода ще е изключително подходяща за накисване. Тя не само ще очисти птиците от токсините, но и ще омекоти месото. Много удобно преди готвене.