Всички обичаме пиле и е едно от най- предпочитаните меса на нашата трапеза. Но не всеки път подхождаме към процеса на приготвяне на месо и затова става прекалено сухо? Една добра марина ще ви помогне да промените правилата на кулинарната игра ...
Представете си, че виден готвач ви е разкрил всички тайни. И сега вие, смесвайки само няколко познати продукта, превръщате обикновена пилешка гърда или филе, бедра или дори цяло пиле в нереално сочно и розово месо. Защо да не се отдадете на тези мечти? Всичко това е съвсем реално и сега ще ви разкрием как
Купа за мариноване на пиле
За да направите месото нежно и сочно, е важно не само да използвате пилешка марината с горчица, но и да изберете идеалния контейнер . Изберете чинии, които не са окислени: керамика или стъкло, неръждаема стомана, емайлирана или специална пластмаса.
Не ви съветваме да използвате алуминиеви контейнери, защото те се окисляват и придават на месото неприятен послевкус. Размерът на контейнера също е много важен, защото пилето трябва да влезе в него напълно, а отгоре да бъде поставен товар
Как да мариноваме пилешко месо
Пилето се маринова и готви няколко пъти по-бързо, отколкото например свинското. Поради тази причина мнозина се съветват да държите до 2-3 часа . Но има няколко неща, в зависимост от това коя част от трупа ще готвите.
Цяло пиле се маринова цяла нощ.
Филе, гърди и също крила - 1-2 часа.
Бедра и бутчета - 2-4 часа.
Това са общи съвети, но както показва практиката, всяко месо е най-добре да се остави в хладилника за през нощта.
Как да си направите пилешка марината
Съставките
1 кг пилешко месо
0,5 кофичка кисело мляко
0,5 ч.л. чесън на прах
1 щипка червен смлян лют пипер
1 щипка черен пипер
0,5 ч.л. къри
1 ч.л. червен пипер
1 щипка сол
1 ч.л. Дижонска горчица
подготовка
Вземете дълбок съд. Изсипете киселото мляко в него. Добавете червен пипер и люта чушка, сол и горчица, черен пипер, както и чесън на прах и къри. Смесете всичко.
Поставете месото в хладилник през цялата нощ, а след това гответе по обичайния начин. Можете да разширите списъка със съставки за марината с горчица за пиле на фурна. Например, куркумата не само ще направи месото по-вкусно , но и ще му даде златна коричка.
Вкусът и ароматът ще станат много пъти по-ярък, ако добавите кориандър, мента, градински чай, мащерка, розмарин, риган и босилек
И още няколко трикове
Ако сте закупили замразено месо и планирате да го мариновате, не чакайте, докато се размрази, а веднага изсипете сместа с киселото мляко: пилето също ще бъде перфектно мариновано.
Тази пилешка марината с горчица може безопасно да се използва за други видове месо, но не и за риба. Методът на готвене с кисело месо може да бъде избран по ваша преценка. Но най-често се пече: парчетата са сочни и златисти.
Можете да нарежете пилето на малки парченца, да го опаковате в торбичка за замразяване, да изсипете маринатата и да го съхранявате във фризера до 3 месеца .
Има много разновидности на пилешка марината. Някои са замислени и подготвени от професионални готвачи, други са изобретения на находчиви домакини. И всеки по свой начин е добър и забележителен. Но, знаейки как да използвате горчица за мариноване на пиле, ще научите как да приготвите великолепно лакомство с месо .