Представяме ви може би най-добрият и успешен пандишпанов блат за торти.
1. Форма за торта с пръстен и диаметър 24 см се намазва с масло или олио и се покрива с намазнена хартия за печене.
2. Вземат се 3 еднакви чаши. В първата чаша се поставя 6 големи яйца или 7 малки, във втората чаша се поставя захарта, в трета - брашното, смесено с бакпулвера. Важно е да бъдат еднакво пълни чашите.
3. Първо се разбиват с миксер захарта и яйцата, докато се получи хубава бяла кремообразна смес. Добавя се брашното и се разбърква бавно, докато се поеме.
4. Сместа се излива в подготвената форма и се пече в предварително загрята фурна 40 мин. (в зависимост от фурната) на 180 градуса. Първите 30 мин, от печенето на блата вратата на фурната не бива да се отваря. Готовността се проверява с клечка за зъби.
Когато се изпече, блатът се оставя да поизстине, след което се маха пръстенът на формата и се обръща върху хартия за печене. Оставя се хубаво да изстине. След това се разделя на 3 части.
Ако се прави блат в по-голяма форма, се добавят 1-2 яйца и малко повече бакпулвер. Важното е да се спази пропорцията за количеството на захарта и брашното спрямо яйцата.