Трябва ли да ви казвам, драги читатели, какво представлява грахът и с какво се яде? Може би не си струва. Нека само напомним, че това е супер полезен и, най-важното, евтин продукт. Само той съдържа 3 пъти повече витамини от група В от пълнозърнест хляб!
Грахът е най- пълноценният заместител на месото . Подобно на други видове бобови растения, той е богат на растителни протеини, по състав максимално близък до животинския.
Приготвянето на богата супа е най-лесният начин да се насладите на вкуса и ползите за здравето ви на граха . Как да направите това, така че всички да ахнат, както и рецептата с вариации, прочетете по-долу.
Вкусна грахова супа
За да направите граховата супа наистина вкусна, ароматна и приготвянето й да не отне половин ден, вземете предвид три прости правила
Изберете сух цепен грах . Другият няма да се свари правилно, нарязаният грах нямема да даде желаната консистенция, като се утаи на дъното.
Грахът се залива с вряла вода 6-8 часа преди готвене . Температурата на водата в този случай е основен момент, тъй като врялата вода веднага ще започне да насища граха с влага. След накисване изцедете водата и изплакнете граха.
Докато сварите граха, добавете в тенджерата 1 ч.л. сода (окопада се на ло 3 литра). Този трик ще работи и за боба, тъй като содата за хляб има тенденция да омекоти боба възможно най-бързо. Добавянето на сода няма да повлияе на вкуса на ястието.
Грахова супа със саламови пръчици
Съставки:
300 г ловни колбаси
200 г сух грах
1 глава лук
1 морков
5-6 малки картофа
2 дафинови листа
1 ч.л сода
1,5 супени лъжици.
4-5 скилидки чесън
сол, черен пипер на вкус
Подготовка:
Изплакнете накиснатия грах, напълнете с прясна вода, така че нивото да е с около 3 пръста по-високо. След като заври, добавете сода за хляб, разбъркайте, гответе на слаб огън за около час.
Нарежете обелените картофи на кубчета, изпратете в тигана.
Нарежете на ситно обеления лук, настържете морковите с големи дупки. Намажете зеленчуците със слънчогледово олио, след което добавете към супата. Гответе за 30 минути.
В края на готвенето се добавят нарязани ловни колбаси (или други пушени меса), нарязан чесън, измити дафинови листа, сол и черен пипер. Гответе още 10 минути, след което изключете котлона, отстранете дафиновите листа, оставете супата да поседи за 15 минути.
Подправете граховата супа с нарязан копър или крутони преди сервиране.
Опции за готвене на грахова супа
Супа с два вида грах. В допълнение към сухия натрошен грах, близо до края на готвенето, добавете около чаша пресен (замразен) зелен грах. Ще ви хареса яркият аромат!
Супа от грах с пилешко. Диетичен вариант за тези, които търсят лекота. Вместо тлъсти пушени меса добавете към супата варено пилешко филе, нарязано на ситно.
Грахова супа с гъби. Вегетариански вариант на ястието (подходящ за постни дни). Продължете както преди и на етапа на полагане на месните съставки добавете в тигана гъби, нарязани на филийки.
Грахова супа с маслини и домати. Друга рецепта за постна грахова супа, ще ви хареса необичайната киселинност. Ще ви трябват 0,5 маслини без костилка и 2 домата. Нарежете маслините на половинки, попарете доматите и нарежете на кубчета. Добавете в самия край на готвенето 5 минути преди готвене.
Грахова супа с пилешки бульон с къри. От името заключаваме, че грахът трябва да се залива не с вода, а с пилешки бульон. След това гответе според схемата на основната рецепта, но не добавяйте колбасите. И вместо това добавете 0,5 с.л. къри на прах и щипка червен пипер и джинджифил. Индийска приказка!
Ще бъдете приятно изненадани от необичайния нов вкус!
Хареса ли ви статията? Споделете го с приятелите си!