С настъпването на студеното време много от нас се втурват към магазините в търсене на вкусни мандарини, за които сме копняли цяло лято. Да се натъкнете на сладки и сочни плодове е голям успех, но изборът на наистина вкусни мандарини не винаги е възможен.
Мандарините са неразделен атрибут на новогодишната трапеза за повечето българи и един от най-популярните плодове, закупени през зимата. Разнообразието от сортове на рафтовете на магазините е голямо, но дори да ги познавате, понякога това не ви предпазва от закупуване на кисели екземпляри. Такива мандарини могат да престоят на рафта в кухнята дълго време, но в социалните мрежи те предложиха да използваме няколко трика, за да направим вкуса на плодовете по-сладък.
Метод с топла и студена вода
Снимка: pixabay
Този трик, който ви позволява да направите киселите мандарини по-сладки, идва от Япония и вече няколко години се разпространява в социалните мрежи. Всичко, от което се нуждаете, за да го приложите, са две купи с вода. Налейте топла вода (около 40 градуса по Целзий) в едната, студена вода в другата.
Снимка: pixabay
Първо поставете киселите мандарини в купата с топла вода.
Оставете ги там за 10 минути. През това време топлата вода ще отвори порите на кората, освобождавайки лимонена киселина.
След това време прехвърлете мандарините в студена вода и ги оставете в нея за няколко минути. Това ще предизвика термичен шок, в резултат на който порите на кората ще се затворят и сладкият сок ще остане вътре в плода.
Накрая извадете мандарините от студената вода, подсушете ги и ги обелете.
"Микровълнов" метод
Снимка: pixabay
Друг лесен и ефективен начин да направите мандарините по-сладки е да ги загреете в микровълновата. Този трик се демонстрира и от много блогъри в социалните мрежи.
Поставете плодовете в устройството и загрейте за 30 секунди.
Извадете плода и го потопете в много студена вода за няколко минути.
Снимка: pixabay
Съвет: За да предотвратите "експлозията" на мандарините при нагряване в микровълновата, можете да направите с клечка за зъби няколко дупки в кората.
Според авторите на видеоклиповете, под въздействието на микровълнови вълни, лимонената киселина, съдържаща се в плодовете, ще започне да се разпада, а термичният шок, който възниква след потапянето на плодовете в студена вода, ще направи плодовете по-сочни.
Струва си да знаете, че методите може да са неефективни, ако високата киселинност на мандарините се дължи на характеристиките на сорта, а не на незрялост.