Всеки мечтае изяденото количество пица, шоколад и нездравословни храни да не налага след себе си един-два размера по-широки дрехи. Това желание се оказва сред тези, които не само се сбъдват, но и са научно обяснени и подкрепени с примери.
Учените от университета Лунд, в Швеция са открили, че плодовете почти напълно предотвратяват наддаването на тегло, като изследването е направено върху мишки, хранени с богата на мазнини храна. Резултатите показват, че червените боровинки намаляват нивото на кръвната захар и холестерола.
Противно на "вълшебния плод", друг вид боровинка, по-известна като "боровинка Акай", има тъкмо обратен ефект върху теглото ни. Този плод расте в Бразилия и учените смятат, че там основно се ползва като енергийна добавка. Въпреки всичко от университета напомнят да не злоупотребяваме с ефекта от червените боровинки и да внимаваме с какво се храним.