Много хора не знаят, че историята на кивито започва в Китай, където е известно като "китайско грозде".
Този плод съдържа много витамини, като по този показател надминава дори цитрусовите плодове и има положителен ефект върху храносмилането.
Как да отглеждаме киви у дома ?
Първо трябва да изберете зрели плодове, да ги обелите и да ги накълцате с вилица, като добавите малко вода и варете за известно време. След това малките семена от киви изплуват, което ги прави по-лесни за събиране.
Следващият етап е покълването на семената.
Използвайте специална почва за тропически растения и създайте подходяща среда за растежа им. След засаждане покрийте саксията със стреч фолио, за да следите процеса на покълване.
Поставете саксията на топло, слънчево място. Отстранете малките листа и слабите издънки в основата, за да освободите място за растеж.
Поливайте растението с утаена вода: през зимата - веднъж на всеки две седмици, а през пролетта и лятото - два пъти седмично.
Когато растението достигне 10 см височина, трансплантирайте го в нова саксия, като продължавате да наблюдавате температурата и осветлението.
С подходящи грижи след три години ще можете да се насладите на собствените си плодове киви. Цветята на това растение ще бъдат големи и бели.