Ягодите са едни от любимите ни изкушения през пролетно-летния сезон. В момента пазарът буквално е залят с ягоди, но дали умеем да избираме най-качественото ? Това лято към избора на плодове трябва да се подхожда особено внимателно. Маргарита Арзуманян, диетолог и член на Руския съюз на диетолозите, разказа пред радио „Спутник“ как да изберем най-добрите ягоди и какво количество да консумираме, за да не си навредим.
Поради дъждовното и студено време, ягодите няма да узреят по естествен път преди края на юни и ще бъдат с по-лошо качество. Освен това, поради пандемията, стопаните имат проблеми със събирането и транспортирането на вкусните плодове, които се развалят много бързо.
ЦВЕТЪТ
"На първо място, трябва да обърнете внимание на цвета на ягодите. Колкото по-тъмен е цветът на плодовете, толкова повече те съдържат растителния пигмент антоцианин, който е отговорен за червения цвят. Именно той активно се бори със свободните радикали, защитава организма от преждевременно стареене и има противовъзпалителен ефект. Ярките плодове, отглеждани на слънце съдържат значително повече витамин С, който е мощен антиоксидант, подпомагащ усвояването на желязо.
МИРИЗМА
Тоест, колкото по-ярки са ягодите, толкова повече витамини съдържат. Когато купувате, уверете се, че плодовете са оцветени равномерно - не винаги наситеният цвят гарантира качество. Някои фермери, за да предадат на горския плод по-привлекателен вид, подсилват цвета му като го поливат със специални торове. Затова освен цвят, трябва да обърнете внимание и на миризмата – тя е специфична и трябва да се усеща при приближаване до сергията. Стъблото трябва да е зелено и свежо - това означава, че ягодите са пресни“, каза диетологът.
БЕЛИ ИВИЦИ
„Ако под зеленото стръкче има бяла ивица, тогава плодовете със сигурност са обработвани с химикали и не бива да ги купувате”, предупреждава Маргарита Арзуманян.
„На ден е препоръчително да консумирате около 250 грама ягоди. Те провокират производството на хистамин и могат да предизвикат алергична реакция”, каза тя.
Според статистиката на СЗО 28% от хората имат алергия към ягоди. Освен това по-голямата част от алергиите се проявяват в зряла възраст - затова е по-добре да започнете с малки порции и да наблюдавате реакцията на организма си“, съветва Арзуманян.