Как да празнуваме Ивановден и какво се слага на трапезата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как да празнуваме Ивановден и какво се слага на трапезата
33333
Снимков материал: pixabay.com
Как да празнуваме Ивановден и какво се слага на трапезата

Според църковния календар този ден се празнува в чест на свети Йоан Кръстител , който е кръстил Христос. Празнуват и всички, които носят името на светеца.

По стар български обичай още в тъмни зори - преди да е изгряло слънцето, млади жени донасяли вода от река или кладенец. В голям съд, наречен чебър, къпели децата за здраве. Булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден , също бивали къпани в чебъра. След това момците тръгвали по къщите и къпели всички момчета и мъже, които носят името Иван. Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и на побратимството.

На  Ивановден  се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо.

Ако сте кумували на някое семейство или носите името Иван , Иванка, Ива, Ивелина или Ивана, и очаквате да ви посетят на Ивановден, трябва да приготвите една наистина празнична трапеза, с което да уважите както гостите си, така и този христиански празник.

Пълнено бутче за Ивановден

Пълнено бутче  е едно от най-често приготвяните ястия за Ивановден . На този ден не се пости и българите с удоволствие са приготвяли прясно свинско месо.

Кекс с ябълки и карамел за Ивановден

Кекс с ябълки 

Необходими Продукти
3 яйца
2 ч.ч.захар
125 г.масло
1 ч.ч брашно
4-5 ябълки/по големички/
1 бакпулвер

Приготвяне
Втава се сипва1ч.ч.захар и маслото,слага се на котлона и се карамелизира до розово/да не прегори/
Сваля се от огъня и отгоре се нареждат,обелените и нарязани на полумесеци ябълки/ветрило/
Отделно се разбиват яйцата с останалата захар и се прибавя брашното с бакпулвера.
Сместа се изсипва върху ябълките и се пече в умерена фурна до зачервяване.
Още топъл се обръща върху/голяма чиния или поднос/.
Втавата се сипва 1ч.ч.вода и се оставя да кипне/защото остава карамела/.
Залива се сладкиша с карамела.

Славянски гювеч с месо за Ивановден

Необходими Продукти
свинско месо - 300г
картофи - 5-6 бр. средно големи
гъби от малките бурканчета консервирани
домати от консерва или готов гювеч /продават ги в магазините/
лук - 2 средни глави
морков 1 средно голям
яйца - 4 бр
червен пипер
олио
сол
Приготвяне
Нарязаното свинско месо на парчета се осолява и се пуска в сгорощеното олио да се изпържи. Добавят се лука и червения пипер, след това 3-4 супени лъжици от доматите, цялото бурканче с гъби със сока и всичко се оставя под капак за около 10 мин. След това се добавят останалите домати и морковите. Всичко ври около 1 час на газов кутлон /понеже готвя на такъв/. След като месото е почти готово се добавят обелените и нарязани на по-едри кубчета картофи, посолява се на вкус, /може да се сложе и 1 кубче зеленчуков булъон/ и се задушава за около 30 мин. Накрая се счукват и 4-те яйца и се изчаква докато се сварят. По желание гювеча може да се сложи във фурната да се запече.

Сач със свинско за Ивановден

Необходими Продукти

свинска вратна пържола

2 глави лук

2 моркова

1 домат

6 пресни гъби

100 г кашкавал

3-4 пресни пипера

4 варени картофа

сол

черен пипер

бяло вино

чубрица

соев сос

Приготвяне

Нарязваме всички зеленчуци на колелца и ги запържваме. Нарязваме на кубчета месото и го слагаме при зеленчуците. Слагаме соевия сос и подправките и го задушаваме. След като сме загряли плочата за сача във фурната изсипваме сместа и слагаме настърган кашкавал отгоре.

Лесно свинско печено за Ивановден

Необходими Продукти

1 1/2 кг. свинско месо от бута

2 моркова

парче сланина

чер пипер

5-6 скилидки чесън

сол

Приготвяне или как се готви ястието

Месото се обезкостява. Сланината и морковите се нарязват на ивички. В месото се правят джобчета с остър нож, които се пълнят с чесъна, сланината, морковите и чер пипер. Насолява се. Месото се овързва с конец. Увива се с метално фолио. Пече се 1 1/2часа в умерена фурна.

Баница за Ивановден

Ако сте решили да посетите кумовете си или някой именик, най-добрата изненада, която можете да предложите, е домашно приготвена БАНИЦА . Тази рецепта се изпълнява в Пловдив и областта около него, която е известна с кулинарните си майстори и неповторими на вкус печива.

БАНИЦА

Необходими продукти
1 килограм брашно, мая за хляб колкото кибритена кутийка
1 чаена лъжица сол
12 чаена лъжица захар
1 12 чаена чаша натрошено сирене
4 яйца
2 кафяни чашки разтопено краве масло
2 супени лъжици свинска мас

Приготовление

Най-напред размийте маята с малко хладка вода и прибавете захарта. Замесете гладко тесто от втасалата мая, брашното, 1 разбито яйце и солта.
Добре омесеното тесто разделете на три части, които трябва да направите на топки.
Намажете тестото с мас, покрийте го с кърпа и го оставете за половин час в топло помещение да втаса. От всяка топка разточете по една дебела кора с размерите на тавата, в която ще печете баницата.
Пригответе плънка от останалите разбити три яйца и натрошеното сирене.

Поставете първата кора в намаслената тава и я застелете с половината от плънката. Предварително трябва да сте я поръсили с разтопеното краве масло.
Направете същото и с втората кора.
Най-горната - третата кора, напоете обилно с мазнина.

Печете баницата в умерена фурна.
След като се изпече, непременно я покрийте с памучна кърпа, за да остане мека кората й.  

Ябълков сладкиш за Ивановден

Като десерт към менюто на Ивановден можете да приготвите СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ . Предлагаме ви една универсална рецепта, която се изпълнява в много области на България през зимния сезон. Тогава на трапезата на българина присъстват ябълките, събрани през есента. Те могат да бъдат изсушени, консервирани в компот или конфитюр или пресни, запазени в тъмно и хладно помещение, каквото има във всеки български дом.

Необходими продукти

6 яйца,
1 чаена чаша захар,
2 чаени чаши брашно,
1 пакетче бакпулвер,
1 ванилия,
12 чаена лъжичка сода,
7-8 ябълки.
Приготовление Разбийте жълтъците на яйцата и захарта.
Почистете, обелете и нарежете на кубчета ябълките.
Към разбитата захар прибавете 2 супени лъжици вода. Прибавете също така брашното и ябълките.

Печете в началото на силна фурна. След като тестото започне да се зачервява, намалете фурната.

Разбийте белтъците на яйцата на сняг заедно с три супени лъжици кристална захар, настъргана лимонова кора и една щипка бакпулвер за аромат. С получения крем от белтъците намажете ябълковия сладкиш. Запечете за 1-2 минути в добре затоплената фурна и сервирайте сладкиша нарязан на ромбове.  

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft