Според църковния календар този ден се празнува в чест на свети Йоан Кръстител , който е кръстил Христос. Празнуват и всички, които носят името на светеца.
На Ивановден се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо.
Ако сте кумували на някое семейство или носите името Иван , Иванка, Ива, Ивелина или Ивана, и очаквате да ви посетят на Ивановден, трябва да приготвите една наистина празнична трапеза, с което да уважите както гостите си, така и този христиански празник.
Пълнено бутче е едно от най-често приготвяните ястия за Ивановден . На този ден не се пости и българите с удоволствие са приготвяли прясно свинско месо.
Кекс с ябълки и карамел за Ивановден
Кекс с ябълки
Необходими Продукти
3 яйца
2 ч.ч.захар
125 г.масло
1 ч.ч брашно
4-5 ябълки/по големички/
1 бакпулвер
Приготвяне
Втава се сипва1ч.ч.захар и маслото,слага се на котлона и се карамелизира до розово/да не прегори/
Сваля се от огъня и отгоре се нареждат,обелените и нарязани на полумесеци ябълки/ветрило/
Отделно се разбиват яйцата с останалата захар и се прибавя брашното с бакпулвера.
Сместа се изсипва върху ябълките и се пече в умерена фурна до зачервяване.
Още топъл се обръща върху/голяма чиния или поднос/.
Втавата се сипва 1ч.ч.вода и се оставя да кипне/защото остава карамела/.
Залива се сладкиша с карамела.
Славянски гювеч с месо за Ивановден
Необходими Продукти
свинско месо - 300г
картофи - 5-6 бр. средно големи
гъби от малките бурканчета консервирани
домати от консерва или готов гювеч /продават ги в магазините/
лук - 2 средни глави
морков 1 средно голям
яйца - 4 бр
червен пипер
олио
сол
Приготвяне
Нарязаното свинско месо на парчета се осолява и се пуска в сгорощеното олио да се изпържи. Добавят се лука и червения пипер, след това 3-4 супени лъжици от доматите, цялото бурканче с гъби със сока и всичко се оставя под капак за около 10 мин. След това се добавят останалите домати и морковите. Всичко ври около 1 час на газов кутлон /понеже готвя на такъв/. След като месото е почти готово се добавят обелените и нарязани на по-едри кубчета картофи, посолява се на вкус, /може да се сложе и 1 кубче зеленчуков булъон/ и се задушава за около 30 мин. Накрая се счукват и 4-те яйца и се изчаква докато се сварят. По желание гювеча може да се сложи във фурната да се запече.
Необходими Продукти
свинска вратна пържола
2 глави лук
2 моркова
1 домат
6 пресни гъби
100 г кашкавал
3-4 пресни пипера
4 варени картофа
сол
черен пипер
бяло вино
чубрица
соев сос
Приготвяне
Нарязваме всички зеленчуци на колелца и ги запържваме. Нарязваме на кубчета месото и го слагаме при зеленчуците. Слагаме соевия сос и подправките и го задушаваме. След като сме загряли плочата за сача във фурната изсипваме сместа и слагаме настърган кашкавал отгоре.
Лесно свинско печено за Ивановден
Необходими Продукти
1 1/2 кг. свинско месо от бута
2 моркова
парче сланина
чер пипер
5-6 скилидки чесън
сол
Приготвяне или как се готви ястието
Месото се обезкостява. Сланината и морковите се нарязват на ивички. В месото се правят джобчета с остър нож, които се пълнят с чесъна, сланината, морковите и чер пипер. Насолява се. Месото се овързва с конец. Увива се с метално фолио. Пече се 1 1/2часа в умерена фурна.
Ако сте решили да посетите кумовете си или някой именик, най-добрата изненада, която можете да предложите, е домашно приготвена БАНИЦА . Тази рецепта се изпълнява в Пловдив и областта около него, която е известна с кулинарните си майстори и неповторими на вкус печива.
БАНИЦА
Необходими продукти
1 килограм брашно, мая за хляб колкото кибритена кутийка
1 чаена лъжица сол
12 чаена лъжица захар
1 12 чаена чаша натрошено сирене
4 яйца
2 кафяни чашки разтопено краве масло
2 супени лъжици свинска мас
Приготовление
Най-напред размийте маята с малко хладка вода и прибавете захарта. Замесете гладко тесто от втасалата мая, брашното, 1 разбито яйце и солта.
Добре омесеното тесто разделете на три части, които трябва да направите на топки.
Намажете тестото с мас, покрийте го с кърпа и го оставете за половин час в топло помещение да втаса. От всяка топка разточете по една дебела кора с размерите на тавата, в която ще печете баницата.
Пригответе плънка от останалите разбити три яйца и натрошеното сирене.
Поставете първата кора в намаслената тава и я застелете с половината от плънката. Предварително трябва да сте я поръсили с разтопеното краве масло.
Направете същото и с втората кора.
Най-горната - третата кора, напоете обилно с мазнина.
Печете баницата в умерена фурна.
След като се изпече, непременно я покрийте с памучна кърпа, за да остане мека кората й.
Като десерт към менюто на Ивановден можете да приготвите СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ . Предлагаме ви една универсална рецепта, която се изпълнява в много области на България през зимния сезон. Тогава на трапезата на българина присъстват ябълките, събрани през есента. Те могат да бъдат изсушени, консервирани в компот или конфитюр или пресни, запазени в тъмно и хладно помещение, каквото има във всеки български дом.
Необходими продукти
6 яйца,
1 чаена чаша захар,
2 чаени чаши брашно,
1 пакетче бакпулвер,
1 ванилия,
12 чаена лъжичка сода,
7-8 ябълки.
Приготовление Разбийте жълтъците на яйцата и захарта.
Почистете, обелете и нарежете на кубчета ябълките.
Към разбитата захар прибавете 2 супени лъжици вода. Прибавете също така брашното и ябълките.
Печете в началото на силна фурна. След като тестото започне да се зачервява, намалете фурната.
Разбийте белтъците на яйцата на сняг заедно с три супени лъжици кристална захар, настъргана лимонова кора и една щипка бакпулвер за аромат. С получения крем от белтъците намажете ябълковия сладкиш. Запечете за 1-2 минути в добре затоплената фурна и сервирайте сладкиша нарязан на ромбове.