С този трик неузрелите домати от магазина стават като току-що откъснати - без вкус на пластмаса!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
С този трик неузрелите домати от магазина стават като току-що откъснати - без вкус на пластмаса!
73801
Снимков материал: pixabay.com
С този трик неузрелите домати от магазина стават като току-що откъснати - без вкус на пластмаса!

Сега приготвянето на салата от пресни зеленчуци дори посред зима не е проблем. Винаги ще намерите всичко необходимо на рафтовете в магазините. Само че вкусът и ароматът на летните зеленчуци през зимата ще бъдат далеч от перфектни. И ако краставиците са доста годни за консумация, то доматите обикновено нямат нищо общо с лятната реколта. Сякаш дъвчете пластмаса! Този "пластмасов" вкус на доматите, за съжаление, се появява дори при закупуване на скъпи сортове.

реколта домати

Давам си сметка, че домашно отгледаните зеленчуци са по-вкусни, но доматите наистина бият всички антирекорди през зимата. Чудех се каква е причината. След като прекарах няколко часа онлайн, не намерих ясно обяснение. Всички източници имат различна информация. И понякога си противоречат. Но успях да намеря чудесен начин да подобря вкуса на доматите , които купих. Днес ще го споделя с вас:

Как да направите доматите от магазина по-вкусни

За тези, които също се интересуват от този въпрос, ще дам, според мен, двете най-възможни причини за пластмасовия вкус на доматите през зимата:

1.

Неузрелите домати отиват направо в магазините. Те специално се събират по-рано, за да бъдат безопасно доставени до местоназначението. И още преди брането се обработват химически, за да изглеждат по-узрели. Визуално красиви, но наистина безвкусни.

неузрели домати

2. Отглеждане на генетично модифицирани сортове. За да увеличат максимално срока на годност на продукта, растениевъдите са разработили домати с ниско съдържание на полигалактуроназа. Този ензим е отговорен за разграждането на пектина в зеленчуците по време на зреенето. По този начин доматите остават твърди и нямат естествен вкус.

градина домати

Трудно е да се каже къде е истината. Но знам едно - тези "пластмасови" домати могат да се направят много вкусни. Използвах рецептата цяла зима, така че не се колебайте да я опитате и вие. Сигурна съм, че ще оцените това.

Първо потопете доматите във вода, загрята до 50-60 градуса за 15 минути. Интересното е, че този метод е открит от американски учени. Те провели задълбочени изследвания за подобряване на вкуса на зеленчуците. Явно проблемът е международен.

домати във вода

След това оставете доматите да изстинат и ги нарежете на едри парчета (може и на резени).

нарязани домати

Сложете ги в купа и поръсете със сол и захар. За около 3-4 домата поръсете около 0,5 ч.л. Добавете 1 с.л. слънчогледово олио или зехтин и разбъркайте внимателно.

домати в купа

Оставете за 10 минути. Вече можете да сервирате или добавяте към салати. Все още не може да се сравни с домашните, но доматите определено са станали по-вкусни.

салата домати

Не пропускайте да опитате тази рецепта у дома. Споделете вашите впечатления и идеи в коментарите. Може би сте намерили още по-ефективен начин да направите доматите, закупени от магазина, да изглеждат домашно произведени?

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft