По време на празниците обикновено се озоваваме с цял куп шоколади, шоколадови бонбони и други изкушения от шоколад. Но какво да правим с тези от черен шоколад ? В крайна сметка не всеки харесва неговия вкус. Оказва се, че можете да направите деликатен млечен шоколад от обикновен черен шоколад.
Тъмният шоколад се счита за най-здравословен. Това е така, защото съдържа най-много какао и най-малко захар. Според лекарите черният шоколад подобрява работата на сърдечно-съдовата система, а също така повишава умствената работоспособност.
Въпреки това, не всички обичат този продукт. Много хора предпочитат по-сладкия и мек вкус на млечния шоколад пред прекалено интензивния и горчив вкус на черния шоколад. За щастие за такива хора има решение на този проблем.
Как сами да превърнете черния шоколад в млечен шоколад у дома? Има проста рецепта.
При този начин на приготвяне от едно блокче черен шоколад трябва да се получат 250 грама млечен шоколад. А ако добавите любимия си пълнеж, количеството ще е още повече.
Как да направим млечен шоколад от черния
Това е съвсем просто. Няма да ви трябват много усилия или време.
Продукти:
- черен шоколад - 1 блокче (90-100 грама);
- масло - 50 грама;
- тежка сметана (по-добре от 30%) - 1 супена лъжица;
- прясно мляко - 100 ml;
- захар (или пудра захар) - 2 супени лъжици;
- любим пълнеж по желание (ядки, бисквити, стафиди, кокос и др.).
Извадете маслото от хладилника предварително, за да омекне.
Приготвяне:
Черният шоколад се разтопява на водна баня. За целта е най-добре да използвате водна баня - разтопете шоколада в сух съд над гореща вода.
Снимка: pixabay
ВАЖНО! Ако попадне вода в черния шоколад, той може да се развали.
Начупете шоколада на парчета и го поставете в тенджера на водна баня. Разбърквайте внимателно непрекъснато.
След като шоколадът стане течен, добавете захар на вкус (около 2 ч.л.), след това сметана, мляко и меко масло. Сместа се вари 5-10 минути при непрекъснато бъркане. Трябва да получите гъста консистенция.
Снимка: pixabay
Ако решите да добавите пълнеж, извадете сместа от водната баня и оставете леко да се охлади. След това можете да добавите ядки, стафиди, бисквити или нещо друго.
Изсипете шоколада във формички и ги поставете в хладилник или фризер. Когато лакомството се втвърди, можете да го изядете.
Между другото, можете да опитате да замените млякото, маслото, сметаната и захарта с една съставка - кондензирано мляко. А за допълнителна сладост добавете мед. Тогава ще имате по-течен млечен шоколад, в който можете да потапяте плодове (шоколадово фондю).