Всеки, който готви риба редовно знае много добре как миризмата остава за дълго във вашата кухня. Добрата новина за феновете на риба е, че има някои умни и прости хакове за прогонването на миризмата за минути.
Можете да надхитрите лошите миризми в кухнята за минути! Ето какви са умните хитринки за премахването им.
1 Купувайте прясна риба и я пригответе веднага: Колкото по-дълго рибата седи (дори и в хладилника) миризмата при готвене става по-силна. Експертите препоръчват приготвяне на ястие от любимата ви рибка, веднага след като се приберете вкъщи.
2 Накиснете рибата в мляко: Може да звучи странно, но експертите казват, че ако рибата се накисне в мляко ще помогне да се прогони странният аромат.
Защо? Тъй като казеин, който е протеин в млякото, се свързва към съединение, наречено триметиламин, което се съдържа в рибата и е отговорно за миризмата. Когато изхвърлите млякото, в което сте накиснали рибата, с него сте изхвърлили и триметиламина и рибата ще мирише по-малко.
3 Оставете купа с оцет: Поставете купата с оцет до фурната или плота и я оставете там в продължение на няколко часа, за да прогони миризмата. Премахва всички неприятни миризми от кухнята.
4 Лимонът ще ви помогне: Разрежете един лимон на две и го оставете във вряща вода в продължение на десет минути, което помага за неутрализиране на неприятните миризми.
5 Нарежете картофи: Ако съдът, в който сте сготвили или мариновали рибата мирише: срежете два картофа на половини и ги поръсете със сол, после ги оставете в съда в продължение на няколко часа, преди да го измиете.
6 Направете нещо вкусно миришещо: сварете си кафе, чай от мента, изпечете хляб, за да може техният приятен аромат да надделее над миризмата на риба.