Нямам много доверие на магазинните пилета: те са пълни с химикали - антибиотици и хормони, така че винаги се опитвам да ги отстраня от пилето. Имам два начина - споделям в тази статия.
Като цяло има мнение, че цялата тази химия във фабричните пилета е мит, разпространяван от фермерите, призоваващи да купуват само „биологични“ продукти. Не знам дали това е вярно или не, не съм експерт по това.
И има мнение, че дори ако пилето съдържа антибиотици и други химикали, тогава по време на готвене всичко това се унищожава и няма вреда. Не знам дали това е вярно или мит, но въпреки това играя на сигурно и се опитвам да премахна всичко "ненужно" от пилето. Имам два начина.
Метод първи
Това е чудесно, ако правите бульон или пилешка супа. Залейте пилето със студена вода и щом заври, варете 2-3 минути и отцедете тази първа вода.
Може би някой ще си помисли, че е достатъчно да премахнете само пяната, но това не е така. Тя ще съдържа само част от химикалите, в бульона ще има още повече от тях. Така че отцеждаме, напълваме отново с вода и варим както обикновено.
Метод втори
И този метод е подходящ, ако искате да изпържите или печете пиле.
В този случай трябва да го мариновате. При използване на маринати със съставки като лимонов сок (или други цитрусови плодове), оцет, горчица и др., вредните вещества се унищожават. Трябва да оставите маринатата за няколко часа (можете за една нощ).
Като цяло, ако има възможност, тогава е по-добре да премахнете кожата от пилето - тя е тази, която натрупва много от цялата химия. И също така е задължително да изплакнете вътрешността на пилето (ако е цял труп).
Напишете в коментарите: как премахвате химията?