Как да приготвим варена риба за Никулден

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Как да приготвим варена риба за Никулден
9574
Снимков материал: pixabay.com
Как да приготвим варена риба за Никулден

Почти всички риби са подходящи за варене, но е добре да избягвате онези видове, които имат много силна миризма, трошливи са, както и някои от най-ситните. Шаранът, амурът, толстолобът - от сладководните, сафридът, паламудът, рибата-тон, голямата змиорка, сайрата и други - от морските, са по-подходящи за пържене.

Треската, мерлузата, макрорусът, хекът - от морските риби , каракудата , сулката, костурът - от сладководните, са  подходящи за варене. Сьомгата и есетрата стават наистина много вкусни, когато са варени.

След тази най-обща част ще разделим въпроса на две части: първо ще говорим за приготвяне на бульон или супа от риба, а след това - за варената риба като второ ястие. Има различия, които трябва да се знаят и да се спазват.
За супа рибата се реже на по-дебели парчета. Те се заливат със студена вода, добавя се сол. Бульонът ще стане хубав, ако във водата сложите корени за супа, нарязани на ситно, и лук. Супата се вари на слаб огън около 25-30 минути, изваждат се парчетата риба, а опашката и главата продължават да се варят още 15-20 минути. Важно! Рибата се вари на слаб огън,за да се извлекат полезните съставки от нея.

При варенето на риба се обира пяната - иначе бульонът ще стане мътен. Ако това не е спазено или е направено не достатъчно сполучливо, има начин, макар и малко бавен, и такъв бульон да стане прозрачен.
За тази цел с малко вода се разбива един белтък (или повече - зависи от количеството на бульона). В тази смес се влива горещата (но не вряща) течност от тенджерата, като се бърка непрекъснато. Постепенно побелелият от топлината белтък, заедно с мътните парченце от бульона, изплува на повърхността. През парче двойна марля или тензух се прецежда и така се получава бистра течност.
При варенето на риба солта се слага в самото начало (докато при месото солта се добавя около половин час преди края на варенето). Бульонът ще стане по-вкусен, ако лукът и корените за супа, нарязани на ситно, се задушат в малко олио преди да се добавят.Добър ефект се получава, ако разрязана на две луковица се поизпече върху тиган без мазнина и след това се добави при варенето на рибата.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft