Твърде богатият избор на хранителни продукти в супермаркета или кварталния магазин често ни кара да се замисляме доколко е прясна предлаганата стока. Но как да разберем това и как да разпознаваме триковете на търговците? Това е темата днес...
То трябва да има "свеж" светлочервен външен вид и приятен "пресен" аромат. Често се случва да попадаме на месо, което има наситен розов цвят. На всички ни е ясно, че това се постига чрез оцветяване. За да разпознаете "боядисания" продукт,трябва първо да го огледате внимателно от всички страни. Ако забележите, че месото съчетава различни по наситеност нюанси на червеното, то има причина да смятате, че е оцветено изкуствено. За да сте напълно сигурни в това, поставете парче от него върху бяла салфетка - една добра домакиня винаги може да разбере дали отпечатъкът, останал по нея, е от кръв или от боя.
Ако се чудите дали месото е прясно, проверете това, натискайки го с пръсти. Ако е прясно, то ще възвърне първоначалната си форма. Ако това не се случи, значи е старо.
Друго, което е добре да знаете - по продукта не трябва да има слуз. Колкото до каймата, най-добре е тя да се смила пред очите ви. Но тъй като това невинаги е възможно, може да се ориентирате по цената й, която не е добре да бъде по-ниска от тази на самото месо. За да сте напълно сигурни в качеството на продукта, бихте могли да поискате продавачът да ви представи съответния документ за произход и качество.