Купуваме го за по-добро здраве, но хлябът, който търговците продават като черен не винаги е изработен от черно брашно. Често това е хляб от бяло брашно с добавка за цвят. За да се пести, вместо хляб, произведен от черно брашно, което се прави от цялото зърно с черупката, се добавят изкуствени оцветители.
Също така, не всеки ръжен хляб е ръжaн, а само този, който съдържа 30 процента ръжено брашно.
Има няколко метода, чрез които можете да проверите колко е качествен хляба, който купувате:
Поставете парче от черния хляб във вода, ако хлябът избелее, а водата потъмнее е ясно за какво става дума.
Черният хляб е твърд и има по-голяма влажност от белия.
Черният хляб не е еластичен.
Средата на черния хляб има по-дълбоки пори и по-малък обем.
Черният хляб мирише различно от белия.