Още от едно време по нашите земи се е произвеждало кисело мляко. Българското кисело мляко е продукт, който прославя България по цял свят със своите вкусови, хранителни и здравословни качества.
Те се намират в симбиотична връзка и благодарение на тази симбиоза те оцеляват и се развиват, това се случва единствено когато са заедно. Те подобряват чревната флора, а по този начин повишават имунитета, предотвратяват алергиите, спомагат за усвояването на хранителните вещества и извърляне на отровите от тялото, предотвратяват чревни разстройства и запек и понижават лошия холестерол в тялото. Според мнозина киселото мляко е една от българските Супер храни!
Истинското българско кисело мляко се прави единствено и само от прясно мляко и закваска, която съдържа бактериите Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.
Чрез бурното им развитие се получава киселото мляко. Първата кисела, а втората сладка. Киселата Lactobacillus bulgaricus е нашата българска гордост и вирее и се развива единствено по нашите географски ширини. Благодарение на нея, киселото мляко е вкусно и полезно, но и благодарение на нея и се разваля бързо.
Сладката Streptococcus thermophilus придава по-сладък вкус и увеличава годността на продукта. Заради тази причина киселото мляко днес все по-рядко се прави както едно време. Истинското кисело мляко е със съразмерност 1:2 за сладката бактерия през зимата и 1:4 през лятото. За да увеличат срока на годност и да намалят загубите на веригите от брак, днес доста често съотношението е 1:9 до 1:20, което доста намалява полезността на киселото мляко. А в някои случаи изобщо няма жива кисела бактерия.
След като знаем за полезните свойства на българското кисло мляко или просто харесваме вкуса на традиционния български продукт, сме решили да си купим и идва логичният въпрос: „Как да познаем истинското българско кисело мляко?“. За късмет с няколко прости съвета, които можете да използвате - това съвсем не е трудна задача:
Първото нещо, което е необходимо да направите, заставайки пред витрината с млеката в магазините е разбира се, да погледнете етикета. Истинското българско кисело мляко съдържа само МЛЯКО И ЗАКВАСКА (с двете бактерии). Никакво сухо мляко, въпреки че е разрешено за използване с до 20% и абсолютно никакво нишесте и растителни мазнини.
Вторият индикатор е Българския Държавен Стандарт - "БДС" – Той е гаранция за качество, НО все пак имайте предвид, че живеем в България и не всеки път можем да вярваме на описаното на етикета и е хубаво да направим някои от описаните по-долу тестове вкъщи за да разберем дали действително сме купили истинки качествен продукт.
Избягвайте подсладените кисели млека. Това напълно не е кисело мляко. Защо са ни нужни тези захари, консерванти и овкусители?
Как да познаем истинското кисело мляко у нас? Популярни киселите млека с добавени плодове и ядки. В често пъти случаи това не са истински плодове, а изкуствени вещества с цвят и вкус на истински плодове. А щом вътре има плодове или подобни на тях е необходимо да има и консерванти. Ако има консерванти значи няма полезни бактерии. Ако искаме плодово мляко, нека си вземем истинско и ние да си добавим плодове, ядки или сладко преди да го консумираме.
След като вече сме закупили кисело мляко от магазина Ви препоръчвам сами да се убедите дали то е истинско или е с лъжлив етикет. Ето и няколко прости „трикчета“, които бихте могли да използвате и да установите качеството на киселото мляко.
Истинското мляко още при отварянето има малко вода/цвик отгоре. Бихте могли да отгребем една лъжица от него. Истинското мляко пълни дупката с вода/цвик за някоко часа. Ако не, значи не е истинско и най-вероятно има сгъстители и нишесте.
Вземете си йоден разтвор от аптеката. Капнете по 2-3 капки от него върху млякото и ако след час стане кафеникаво значи няма нишесте. Ако стане лилаво има. Този тест обаче не винаги е показателен и достоверен.
Най-добрият тест, за да разберем наистина ли вътре има полезни бактерии е да използваме купеното кисело мляко за подквасване на домашно. Ако има такива, ще успеем да си подквасим домашно кисело мляко с него. Ако няма - няма да успеем, а ще получим сладникава пихтиеста маса.
Вкусът, разбира се един от най-добрите показатели (ако имате добра база за сравнение). Истинското българско кисело мляко има леко кисел и спрецифичен вкус. В никакъв случай сладък.
Петият критерий е трайността. Ако е със срок на годност над месец вътре със безпогрешност няма полезни бактерии или преобладава сладката бактерия, която няма такива полезни свойства като Лактобацилус Булгарикус. Запомнете, че киселото мляко е най-полезно през първите някоко дни след производството. Ако производствения процес е изключитлно чист и стерилен (какъвто обикновенно само при био производителите) киселото мляко може да запази полезните си свойства до 10-15 дни. За домашно кисело мляко – няколко дни заради липсата на стерилност.
Как да познаем истинското кисело мляко у нас?Ако искате да се наслаждавате винаги на полезено и вкусно кисело мляко, то най-добрият вариант е да си го направите сами. Да си направите домашно кисело мляко не е никак сложно. Достатъчно е да си купите качествено прясно мляко, за предпочитане е да е от проверен източник като кравеферма, мандра или млекарски магазин и да не е пастьоризирано и в никакъв случай да не е от близкия магазин или хипермаркет. Кипвате млякото на бевен огън и след това изчаквате да изтине до 45 градуса. След това добавяте закваската. За закваска може да използвате купено от Вас българско кисело мляко по БДС или по-добрия вариант е БИО киселото мляко. Подържате температурата около 45 градуса, като увиете съда в дебело одеало или го сложите във фурната я нагласите да подържа тази температура. За да се развият полезните бактерии са нужни около 3-4 часа.
След това приберете млякото в хладилника за една нощ. Това ще спре развитието на бактериите. Ако го подквасите твърде дълго и не спрете ферментацията на време млякото ще стане много кисело. Още по-лесният вариант е да си купите машина за правене на кислело мляко. С нея всичко става без много усилия и грешки. Не забравяйте да си отделите малко от готовия продукт, за да го използвате за закваска следващия път.