Палмовото масло се получава от плодовете и листата на маслена палма.
Продуктът е изключително евтин, но според диетолозите е доста опасен за човешкото тяло.
Поради високата точка на топене (38–40 ° C), палмовото масло не се абсорбира напълно, когато се приема перорално. Превръща се в нещо като пластилин и се натрупва по стените на кръвоносните съдове, провокира атеросклероза, метаболитни нарушения и онкология.
Палмовото масло започва да се добавя към домашните продукти през 90-те години, а популярността му нараства всяка година. Тази растителна мазнина значително намалява цената на продукта, което позволява на производителя да печели повече.
Маслото се използва широко в производството на млечни продукти и в сладкарската промишленост.
Днес ще ви кажем как да определите качеството на млечните продукти у дома и да идентифицирате наличието на палмово масло в тях.
Палмово масло в млечни продукти
Сирене и заквасена сметана
Млечните мазнини се топят при температура 28–32 ° C. Ето защо в устата и езика има усещане за мазно, ако ядете лъжица извара или заквасена сметана с добавка палмово масло.
Ако на стайна температура оставите изварата в чинийка и тя е покрита с жълта кора, но не променя нито вкуса, нито мириса со, тогава, най-вероятно е направена на палмова основа. Истинската ще започне да вкисва.
Сладолед
За целта на експеримента можете да направите жертви и да оставите сладоледа да лежи само върху чиния. Натуралният продукт ще стане мек, запазвайки формата си, ще се разтопи, както е на снимката по-долу.
А изкуственият се топи дълго време и след това се превръща в полупрозрачна течност.
Кашкавал Кашкавалът с добавка на растителни мазнини лесно се хваща по характерния сапунен вкус. Ако филийката е твърде еластична, гума при дъвчене или, обратно, се разпада по време на нарязване (изключете пармезана от заподозрените), тогава е пълен с палмово масло. На открито, ментето бързо се напуква.
Ако сложите филийката под слънчевите лъчи, след няколко минути тя ще стане мека, ще загуби еластичност. Фалшифицираният, напротив, ще стане по-твърд и на повърхността му ще се появят капки масло.
Масло
Както при изварата, фалшивото масло ще залепне по зъбите ви, оставяйки мазно покритие на езика ви.
Опитайте да хвърлите резенче масло в топъл тиган: естественото ще се разтопи, а на повърхността ще останат бели линии. Изкуственото по време на топене ще се превърне в хомогенна течност.
Четете внимателно етикета. Надписите „извара“, „сирене“, „кондензирано мляко“, „заквасена сметана“ или „продукт от сирене“ вече трябва да ви предупреждават, както и цената: естествените и висококачествени стоки не могат да струват твърде евтино. Такива продукти е най-добре да се избягват.
Бъдете здрави, избирайки само качествени продукти за себе си и семейството си! Споделете статията с приятелите си, те ще ви бъдат благодарни.