В днешно време всички се стараят да се хранят възможно най-правилно. И това е добре, защото храната влияе значително на здравето и благополучието ни. Трябва да сме сигурни, че продуктите на трапезата ни идват от добър източник.
Вземете например яйцата. Всички знаем, че това е добър и полезен продукт. И въпреки това има голяма разлика между „индустриалните“ яйца, закупени в магазина, и тези, които са снесени от т.нар. "свободни" кокошки. Яйцата на местните фермери са много по-качествени и следователно ще донесат много повече ползи за здравето.
И така - ще направим малък тест за качество , с който ще определим кои са най-качествените яйца на пазара :
Три различни опаковки
Първата кора е закупена директно от производителя на пазара. Втората също е от пазара (според продавачите, кокошките, които са ги снесли, живеят в естествени условия и се хранят с житни зърна). Третата опаковка са яйцата, закупени в супермаркета.
1.
Вземаме яйце от първата кора, закупена директно от производителя.
Чукваме го в тигана. Яйцето изтича напълно от черупката, а жълтъкът е портокалов на цвят.
2. Вземаме яйце от кората, закупена от пазара (помните ли - кокошките са хранени със зърнени култури и са тичали свободно?)
И него чукваме там.
3. Яйце от супермаркета
И накрая, вземаме яйце от кората, закупена в супермаркета. Чукваме и него.
Всички яйца са в тигана.
Обърнете внимание на цвета на жълтъка. Фермерските яйца имат ярко оранжев жълтък, а другите две са бледожълти.
Правилният избор!
Оранжевият жълтък показва наличието на ксантофили (кислородсъдържащи пигменти от класа на каротеноидите) и омега-3 мастни киселини. Това предполага, че кокошката е била добре хранена. Съответно яйцето й има високо съдържание на витамини А, D и Е, бета-каротин и омега-3 киселини. Което не може да се каже за яйцата с бледи жълтъци.