Цветът на жълтъка разкрива много за кокошката и нейното здравословно състояние. За съжаление, повечето яйца на нашата трапеза не са съвсем здравословни.
Повечето носилки цял живот са затворени в клетки, в които няма слънце. Дори и "домашно произведените" яйца не са от пиле, което свободно се разхождала из двора.
Искате ли да бъдете сигурни? Вижте жълтъка на яйцето.
Повечето закупени яйца имат жълтък като средният - крехък и светложълт, който разкрива, че храненето на кокошка е нездравословно.
Въпреки че изглежда необичайно, гъстият и оранжев е най-здравословният вариант.
"Кокошки, които са свободно отглеждани имат възможност да ядат храни с пигмент, а този пигмент придава на жълтъка цвета," обясняват лекарите за биогените на яйцето.
Мазнините и белтъчините са еднакви в почти всички яйца, но изключително тъмният жълтък е знак, че яйцето е богато на ксантофили и омега 3 мастни киселини.
Освен това, здравото яйце е богато на бета-каротин, витамини А, D и Е.