Знаете ли, че е допустимо да сте консумирали избелен и съдържащ химикали чесън, който идва от Китай? До около 80 % от чесъна на световния пазар се внася от Китай. Повечето от потребителите мислят, че чесънът, с който се хранят, се отглежда в България, истината е, че той се отглежда в Китай, "Световната столица на чесъна", и след това се изпраща на световния пазар, в това число България.
- Чесънът, който идва от Китай се избелва, тъй като се пръска с различни химикали, които предотвратяват покълването. Заради третиране с химикали чесъна става по-бял, способствува за унищожаване на насекомите по него и му придава по-добър търговски вид.
- Китайския чесън е също силно стерилизиран чрез употреба на метил бромид, за да се унищожат насекомите, но това вещество е силно токсично и големи количества от него могат да увредят дихателната и централната нервна система на човека, и дори да предизвикат смърт.
- Китайския чесън понякога се третира с инхибитори на растежа и е изложен на ниски температури, по време на съхранение. Извънредно много дългия период на съхранение на чесъна е опасно и вредно, тъй като нивата на алицин, една от основните съставки на чесъна, на която се дължат предимствата и ползите за здравето, може да започнат да намалят с течение на времето.
- Китайския чесън е замърсен, тъй като той съдържа олово, сулфати и други вредни вещества.
Въпреки това, не се притеснявайте, тъй като има разлика между китайския чесън и българския, който е пресен и лесно бихте могли да проследите от къде е доставен:
- Българският чесън е по-тежък от внасяния от Китай
- Българският чесън има по-добър и по-силен аромат
- Българският чесън има малки кореноплодни остатъци на дъното