Kръвнo налягане ‐ симптомите, които показват кога е опасно високо и как да го намалите? Високото кръвно налягане е състояние, в което кръвта преминава през вените и артериите с по‐високо от нормалното налягане. Това е заболяване, известно също като хипертония , което е все по‐често срещано в последно време.
Има два вида налягания: систолно (горно) кръвно налягане – когато сърцето бие, докато изпомпва кръв и диастолно (долно) налягане – когато сърцето почива.
Ниво на кръвно налягане Нормално: 120/80
Прехипертензия: 120‐139/80‐89
Етап 1 високо кръвно налягане: 140‐159/90‐99
Етап 2 високо кръвно налягане: 160 и повече/100 и повече
Симптомите на високо кръвно налягане:
– главоболие
– припадък
– шум в ушите
– недостиг на въздух
– чувство за ускорена или неправилна работа на сърцето
Високото кръвно налягане увеличава риска от опасни ситуации, като например:
– хронична сърдечна недостатъчност
– проблеми с паметта
– проблеми с очите
– аневризма
– инсулт
– метаболитен синдром
Храни, които могат да увеличат кръвното налягане:
– захар
– храни, богати на натрий
– алкохол
– кофеин
– транс‐мазнини и омега‐6 мазнини
Храни, които лекуват високото кръвно налягане:
– Храни, богати на фибри: семена, боб, зеленчуци и плодове.
– Бял чай: Консумацията на бял чай няколко пъти на ден, който разрежда кръвта и
подобрява артериите, всъщност може да намали кръвното налягане и да защити
организма от инсулт
– Храни, богати на калий: храната, богата на калий е
важна част от контролирането на кръвното налягане,
защото намалява негативните ефекти на натрий в
организма.
налягане. Храни, богати на калий са банани, авокадо,
кокосови орехи, диня.
– Черният шоколад: съставките на какаото въздействат
отпускащо на кръвоносните съдове и понижават високото
кръвно.
– Средиземноморска храна: морски дарове, зеленчуци,
плодове и омега‐3 мастни масла. Тази храна ще ви
помогне за намаляване на кръвното налягане по
естествен път.