Как да различите истинските салами от тези бъхани с всичко друго, но не и месо

вход през zajenata.bg
За Жената
Как да различите истинските салами от тези бъхани с всичко друго, но не и месо
46233
Снимков материал: pixabay.com
Как да различите истинските салами от тези бъхани с всичко друго, но не и месо

Саламите са много популярна храна в много страни. Но въпреки разнообразието от различни колбаси, може да бъде доста трудно да се намери висококачествен продукт.

Ние обичаме да ядем вкусна храна, затова решихме да разберем как да изберем най- добрия колбас и искаме да ви разкрием няколко тънкости.

 

ШПЕК Салам

Пушеният салам се приготвя от висококачествено нарязано месо, направено с различни техники за опушване. Полупушената наденица се пържи, сварява и след това се опушва. Той е направен от нарязано месо и се продава в естествената му обвивка, която е годна за консумация. Добррият салам не трябва да струва по-малко от месото.

Шпекът е направен от висококачествено месо, което използва процес на студено пушене за месото, което се прави при 68-77ºF. Съдържа много подправки и понякога дори коняк. Може да се запази в хладилника за 4 месеца. Трябва да знаете, че естественото пушене е много скъп процес. Много производители просто използват течен дим за приготвяне.

 

Когато избирате колбас, обърнете внимание на следните фактори:

Разрезът на саламът трябва да бъде сух, гладък, равномерен и без никакви жилки. А цветът трябва да е близък до кафяв. Ако е яркочервен, розов или коралов, нещо не е наред. Навийте парче нсалам в епруветка - добрите продукти са еластични и не се чупят. Ако едно парче е счупено, това означава, че в него почти няма естествено месо.


Корпусът трябва да е малко набръчкан поради липса на влага. Ако обвивката е еластична, това означава, че колбасът съдържа много вода и много добавки като соя и нишесте, които не трябва да има там. Добре е да видите бяла суха плесен върху колбаса и стига да не попадне в месото, е приемливо. Саламът, който е била пушен с естествен дим, трябва да има суха и лъскава повърхност. Ако продуктът е направен с течен дим, цветът на корпуса ще бъде малко скучен и оранжев.

Миризмата трябва да е много фина. Ако миризмата е твърде силна, това означава, че колбасът е бил напоен със специална течност.

За да спестят пари, някои производители добавят соя, нишесте или брашно и никога не ги споменават в списъка на съставките. Когато купувате салам, поискайте да опитате, по този начин можете да видите дали има твърде много нишесте, защото в този случай вкусът ще бъде „хартиен“.

Списъкът на съставките трябва да е много кратък: най-добре е това да е само месо и подправки. Глюконо делта лактонът (или  Е575 ) ускорява процеса на приготвяне по изкуствен начин.

Самият колбас трябва да е твърд, сух и дебел. А когато се реже, трябва да е еластично и лесно да се дъвче.

Вкусът на колбаса не трябва да е кисел: трябва да е малко пикантен и солен.

 

Сух шпек

Сухите колбаси са ... сушени и непушени. Те се приготвят само с висококачествени меса и могат да съдържат подправки, мед и коняк. Освен свинско и говеждо, те могат да съдържат агнешко месо, конско месо и дори вино. Тези колбаси могат да се съхраняват в хладилника до 4-6 месеца. Най-популярният вид такъв колбас е саламът.

 

Ето няколко съвета как да изберете добър шпек

Колкото по-тъмен е продуктът, толкова повече конско месо или говеждо месо съдържа. И тъй като тези колбаси са направени само от най-доброто месо, те не са евтини.

Ако върху обвивката има някакви бели неща, това означава, че колбасът е наистина добро качество. Белият остатък е сол. Обърнете голямо внимание на разфасовката: ако цветът на месото не е равномерен, особено по краищата, това означава, че колбасът е бил разтрит с вода и масло, за да се отстрани солта.


Корпусът трябва да е естествен или близък до естествения. Той трябва да бъде направен от естествени продукти: колаген (от кожа на говеда) и влакнест (от целулоза). Понякога по време на приготвянето колбасите се покриват с плесен - това е напълно нормално. Понякога плесента се отлепва и колбасът се покрива с подправки, така че избягвайте да купувате салам с много подправки върху обвивката.

 

Вярно за всички видове колбаси

Миризмата на наденица не трябва да е много силна. Ако има силна миризма, това означава, че към продукта е добавен аромат. И ако можете да помиришете много подправки, това е знак, че използваното месо не е било прясно.

Ако в една наденица има мазнина, не бива да е жълта или розова. Трябва да е бяло. В противен случай или колбасът не е пресен, или съдържа много хранителни оцветители.

Ако в списъка на съставките пише, че продуктът съдържа соя , това означава, че в продукта почти няма месо. Вместо това има някаква комбинация от хрущяли, кожа и други остатъци. Нишестето в продукта е напълно безвредно. Използва се като сгъстител за каймата. Карагенанът е хранителна добавка и може да предизвика алергична реакция.

 

Ако сте изяли няколко парчета наденица с много ярък вкус и не можете да устоите да ядете повече, той вероятно съдържа мощния усилвател на вкуса мононатриев глутамат . Тази добавка прави вкуса и миризмата на колбасите невероятно добри, но най-важният фактор е, че може да скрие лошата миризма на нискокачествена кайма.

 

Когато избирате колбас, не забравяйте да прочетете внимателно съставките. Ако видите съставки, за които никога не сте чували, по-добре е да не купувате продукта. Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат бързо да изберете вкусни и висококачествени колбаси.

Знаете ли за някакви други признаци, които показват добър колбас? Споделете своя опит с другите читатели!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft