Как да разпознаете ГМО храните?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как да разпознаете ГМО храните?
21132
Снимков материал: pixabay.com
Как да разпознаете ГМО храните?

Както знаем, ГМО храните са една от най-страшните болести на съвремието ни.

Производителите им общо взето не се замислят как вредят на здравето ни. В над 80% от храните, които консумираме, се съдържат ДНК променени съставки

 

Лошото е, че е почти невъзможно да избягаме от консумация на такива храни.

Знаем колко са полезни плодовете и зеленчуците.

Именно в тях обаче се крият най-големите възможности за скрито ГМО. Разбира се, най-добре е да хапваме домашни плодове и зеленчуци, отглеждани в чисти градини, но не всеки би могъл да си го позволи - било то заради липса на време, средства или просто липса на дворно пространство.

 

Ще ви разкрием как бихте могли да проверявате произхода на храната още в магазина. Не че това изцяло би ни спасило, но все е нещо.

Говорейки за плодовете и зеленчуците, най-вече за тези в големите супермаркети, забелязали ли сте, че те имат малки стикерчета залепени на тях.

Те показват произхода на продукта, но в тях се крие информация и за състава му. Тоест, бихме могли да разберем има ли ГМО.

На тези стикери има код, наречен PLU-код (Produkt Lookup Number). Загледайте се в него!

Този код може да бъде с 4 или 5 цифри.

4-цифрен код, започващ с 3 или 4 - ако цифрите са 4 и първата от тях е 3 или 4 това значи, че продуктът е органично чист и в него няма ГМО.

5-цифрен код, започващ с 9 - тези храни също са безопасни. 9-ката като първа цифра на петцифрения код показва, че в храната няма генно модифицирани ДНК. Освен това не са използвани химикали и пестициди.

5-цифрен код, започващ с 8 - ето тук вече наострете уши! Тези продукти са генно модифицирани и най-добре ги избягвайте!

 

 

Крушата на снимката е с 5-цифрен код, започващ с 9. Което значи, че тя не е отгледана чрез генно модификации.

Не на всички стоки има такива етикети, поради това този трик не ни дава гаранция ще се можем да избегнем ГМО храните. Въпреки това е добре да го знаем и да се вглеждаме, споделиха от kulinar.bg.

Имайте предвид, че има зеленчуци, които рядко се модифицират. Това са лук, ананас, авокадо, манго, аспарагус, патладжан, киви, диня, зеле, картоф, грейпфрут, пъпеш, гъби.

Много по-често се модифицират ябълки, чушки, праскови, ягоди, грозде, спанак, марули, краставици, боровинки, тиквички, череши, домати.

И все пак това също не може да ви даде 100% гаранция. Ако можете да отглеждате плодове и зеленчуци в домашни условия, това е най-голямата гаранция за екологично чисти продукти.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft