Както знаем, ГМО храните са една от най-страшните болести на съвремието ни.
Производителите им общо взето не се замислят как вредят на здравето ни. В над 80% от храните, които консумираме, се съдържат ДНК променени съставки
Лошото е, че е почти невъзможно да избягаме от консумация на такива храни.
Именно в тях обаче се крият най-големите възможности за скрито ГМО. Разбира се, най-добре е да хапваме домашни плодове и зеленчуци, отглеждани в чисти градини, но не всеки би могъл да си го позволи - било то заради липса на време, средства или просто липса на дворно пространство.
Ще ви разкрием как бихте могли да проверявате произхода на храната още в магазина. Не че това изцяло би ни спасило, но все е нещо.
Говорейки за плодовете и зеленчуците, най-вече за тези в големите супермаркети, забелязали ли сте, че те имат малки стикерчета залепени на тях.
Те показват произхода на продукта, но в тях се крие информация и за състава му. Тоест, бихме могли да разберем има ли ГМО.
На тези стикери има код, наречен PLU-код (Produkt Lookup Number). Загледайте се в него!
Този код може да бъде с 4 или 5 цифри.
4-цифрен код, започващ с 3 или 4 - ако цифрите са 4 и първата от тях е 3 или 4 това значи, че продуктът е органично чист и в него няма ГМО.
5-цифрен код, започващ с 9 - тези храни също са безопасни. 9-ката като първа цифра на петцифрения код показва, че в храната няма генно модифицирани ДНК. Освен това не са използвани химикали и пестициди.
5-цифрен код, започващ с 8 - ето тук вече наострете уши! Тези продукти са генно модифицирани и най-добре ги избягвайте!
Крушата на снимката е с 5-цифрен код, започващ с 9. Което значи, че тя не е отгледана чрез генно модификации.
Не на всички стоки има такива етикети, поради това този трик не ни дава гаранция ще се можем да избегнем ГМО храните. Въпреки това е добре да го знаем и да се вглеждаме, споделиха от kulinar.bg.
Имайте предвид, че има зеленчуци, които рядко се модифицират. Това са лук, ананас, авокадо, манго, аспарагус, патладжан, киви, диня, зеле, картоф, грейпфрут, пъпеш, гъби.
Много по-често се модифицират ябълки, чушки, праскови, ягоди, грозде, спанак, марули, краставици, боровинки, тиквички, череши, домати.
И все пак това също не може да ви даде 100% гаранция. Ако можете да отглеждате плодове и зеленчуци в домашни условия, това е най-голямата гаранция за екологично чисти продукти.