Как да разпознаете, кое месо за Великден е прясно

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Как да разпознаете, кое месо за Великден е прясно
4616
Източник: Дартснюз
Снимков материал: pixabay.com
Как да разпознаете, кое месо за Великден е прясно

Чакат се тирове със замразено старо агнешко от трети страни поради наближаващия Великден . Това каза председателят на Асоциацията на овцевъдите в България Бисер Чилингиров.

Част от стоката влиза у нас без документи. Първият тир е с документи, но след него влизат още 2-3 без, заяви производителят.

 

„В големите вериги агнешко няма. Ние предлагаме да свалим цената до 5 лева за килограм живо тегло, за да могат българските потребители да купят качествено месо за празника, но до този момент отговор нямаме“, обясни Чилингиров. Той смята, че се очаква евтин внос на некачествено месо от трети страни, пише „Дартснюз“. Той призова митниците и земеделското министерство да затегнат контрола, заради предстоящите празници.

Нямаме полза да продаваме агнешко по 5 лева за килограм, но това е начинът да реализираме продукцията си, обясни председателят на асоциацията. Бихме могли да направим такава отстъпка, ако земеделското министерство спази обещанието си и ни преведе по-рано субсидиите по програма De minimis.

 

„Надяваме се парите да дойдат в началото на април, за да можем да изхранваме животните си“, допълни Чилингиров. Според него е нормално в магазина цената на агнешкото да бъде от 11 до 14 лева за килограм. Пазарите в Македония и Румъния са залети с евтино агнешко собствено производство. Тяхното месо е с по-лошо качество от нашето, но цената му е 1,9-2,10 евро за килограм живо тегло, обясни производителят.

 

Как да разпознаете прясното от замразяваното месо

Най-сигурният начин е, ако натиснем месото. Остава ли отпечатък в него – значи е замразявано. Друг признак е цветът – прясното месо е розово, леко червеникаво, а старото има сивкав цвят. Гледайте и да има кръв по месото – това значи, че е скоро заклано, обяснява Чилингиров. Потребителите да следят и за печат – е необходимо да има 4 печата на всяко животно – на него пише и държавата, в която е произведено, както и номера на кланицата.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft