Как да разтопим захаросания мед? Открихме три начина, без да губим полезните му свойства

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как да разтопим захаросания мед? Открихме три начина, без да губим полезните му свойства
3961
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Как да разтопим захаросания мед? Открихме три начина, без да губим полезните му свойства

Ако обичате този сладък продукт и го купувате в течна форма през лятото, тогава, разбира се, знаете, че след известно време той ще се захароса, ще кристализира и ще стане твърд. Това по никакъв начин не се отразява на полезните свойства, казват пчеларите.

Но какво да направите, ако сега, през есента, отново имате нужда от течен мед?

Например, да добавите мед вместо захар към сутрешното кафе (било много полезно според диетолозите) или да приготвите вкусни меденки за коледната трапеза?

Предлагаме ви няколко работещи начина как да разтопите втвърдения мед .

Нагряване до 100 градуса?

В никакъв случай, казват експертите, максимум - до +50 градуса, а по-добре - до +40. В противен случай кристалната решетка ще се разруши, захарта ще се превърне в карамел и можете да забравите за полезността на този продукт.

В крайна сметка, когато температурата се повиши, витамините и минералите ще се изпарят от него. Ето защо е по-добре да контролирате процеса с помощта на специален термометър за готвене.

В какво да се го разтопим?

мед на водна баня

Снимка: pixabay

Само не в пластмаса, казват експертите. Въпреки че много от нас купуват този продукт в пластмасови кофи.

Можете да съхранявате мед в тях, но в никакъв случай не можете да ги нагрявате! В крайна сметка ще започнат да се отделят токсични вещества. Те не само ще развалят продукта, но и ще навредят на вашето здраве.

Ето защо за процеса на нагряване на мед е по-добре да вземете стъклени или керамични съдове.

И между другото, по-добре е да разтопите малко количество мед. Ако не го използвате веднага, не се препоръчва да го загрявате отново.

Има много начини да превърнете твърдия мед в течен. Ще ви разкажем подробно за три прости и надеждни.

1. В микровълнова фурна

За да направите това, вземете правилните топлоустойчиви съдове. И включете нашата чудодейна микровълнова фурна само за две минути. Мощност на отопление – 500-600 W.

След това извадете съда и не забравяйте да разбъркате меда, така че да се затопли равномерно.

2. Във фурната

Ако по някаква причина не използвате микровълнова фурна, можете да свържете обикновена фурна.

Алгоритъмът на действията е както следва:

  • Взимаме голям съд с вода, в който лесно може да се побере буркан захаросан мед.
  • Поставяме буркана във вода, а самия съд в студена фурна.
  • Важно е да зададете ниска температура: тя не трябва да надвишава +40 градуса (което означава буквално да я загреете малко и след това да я изключите).
  • Включете фурната и контролирайки топлината, изчакайте, докато твърдият мед стане течен.

3. На водна баня

  • Вземете голяма тенджера, налейте вода в нея и поставете там тенджера с по-малък диаметър.
  • Важно е дъното на горния съд да не влиза в контакт с водата или стените на долния.
  • Във втория тиган също наливаме вода и в нея потапяме съда със захаросан мед.
  • Включете котлона и започнете да загрявате водата. Тук е важно да се контролира температурата на водата: тя не трябва да се повишава над +50 градуса.
  • След като достигнем желаната температура, изключваме котлона и оставяме съда с меда в топла вода за 20-30 минути.

Е, ако имате повече време, можете просто да сложите меда в буркан близо до радиатора. Но този метод, разбира се, е подходящ само през отоплителния сезон.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft