26 Март 2016
985897
Снимков материал: pixabay.com
Колко яйца ще варите за Великден ? А какво количество от тях действително ще останат здрави? За да е изпълнена задача за да бъде приготвянето на яйца успешно, твърде много домакини ползват разни трикове, за да задържат яйцата здрави и повечето от тях да обагрят в разнообразни цветове и с различни техники.
Чували ли сте от вашите майки, че яйцата е нужно да се варят, след като са престояли известно време в хладилника. Купете яйцата два-три дни преди варенето (но не и повече, за да не се развалят).
Пресните яйца има по-голяма вероятност да се счупят, когато ги варите.
Преди да пристъпите към варенето на яйцата, извадете ги от хладилника поне 1-2 часа да престоят и да изравнят температурата си с тази на стаята. След това можете да ги сложите и в малко по-топла вода на котлона, без риск да се напукат или счупят.
Преди да пристъпите към варенето на яйцата, извадете ги от хладилника поне 1-2 часа да престоят и да изравнят температурата си с тази на стаята. След това можете да ги сложите и в малко по-топла вода на котлона, без риск да се напукат или счупят.
-
Поставете яйцата в тенджера и залейте най-добре със студена вода. Тя е необходимо да покрива към един сантиметър над повърхността на яйцата. Директното им слагане от хладилника в тенджерата с топла вода, в повечето случаи причинява напуквания.
-
Важно е също при поставянето в съда, в който ще варите, просто да ги положите на дъното, без да ги пускате рязко и от високо, нищо, че отдолу има вода, която ще омекоти удара.
-
Добре е също да не претъпквате с яйца съда, в който ще ги варите. При самото варене яйцата се местят и подскачат, и могат неволно да счупят някой съсед, така че оставете малко пространство между тях. Също така е добре съдът да не е прекалено голям.
-
И както сте чували от мами и баби – най-доброто превантивно средство против напукване на яйца е оцетът. Сложете и няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата.
-
Добавянето на сол пък няма да позволи на част от белтъка да изтече, ако случайно някое от яйцата се спука.
-
При самото варене е важно да не завъртате копчето на котлона на най-високата температура, защото в този случай яйцата ще „подскачат” и ще се напукат. По-разумно е да оставите на средна температура.
-
Някои изпитали метода на безопасната игла горещо го препоръчват – от едната страна на яйцето (където обикновено се намира въздухът) се пробива с острото на безопасна игла и така се вари яйцето.
-
За да не ви се напукат яйцата сложете ги в кърпа или голям тензух, вържете ги и ги поставете внимателно в голяма тенджера.
-
Перфектното време за сваряване на едно яйце е между 4 и 6 минути. От съществено значение е и котлонът, на който готвите, но след 5-та минута можете да очаквате твърдо сварени яйца.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари