Как да сварим яйцата за Великден, без да се напукат - съвети от нашите баби и майки!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как да сварим яйцата за Великден, без да се напукат - съвети от нашите баби и майки!
985897
Снимков материал: pixabay.com
Как да сварим яйцата за Великден, без да се напукат - съвети от нашите баби и майки!

Колко яйца ще варите за Великден ? А какво количество от тях действително ще останат здрави? За да е изпълнена задача за да бъде приготвянето на яйца успешно, твърде много домакини ползват разни трикове, за да задържат яйцата здрави и повечето от тях да обагрят в разнообразни цветове и с различни техники.

Чували ли сте от вашите майки, че яйцата е нужно да се варят, след като са престояли известно време в хладилника. Купете яйцата два-три дни преди варенето (но не и повече, за да не се развалят).

Пресните яйца има по-голяма вероятност да се счупят, когато ги варите.
Преди да пристъпите към варенето на яйцата, извадете ги от хладилника поне 1-2 часа да престоят и да изравнят температурата си с тази на стаята. След това можете да ги сложите и в малко по-топла вода на котлона, без риск да се напукат или счупят.

  • Поставете яйцата в тенджера и залейте най-добре със студена вода. Тя е необходимо да покрива към един сантиметър над повърхността на яйцата. Директното им слагане от хладилника в тенджерата с топла вода, в повечето случаи причинява напуквания.

  • Важно е също при поставянето в съда, в който ще варите, просто да ги положите на дъното, без да ги пускате рязко и от високо, нищо, че отдолу има вода, която ще омекоти удара.

  • Добре е също да не претъпквате с яйца съда, в който ще ги варите. При самото варене яйцата се местят и подскачат, и могат неволно да счупят някой съсед, така че оставете малко пространство между тях. Също така е добре съдът да не е прекалено голям.

  • И както сте чували от мами и баби – най-доброто превантивно средство против напукване на яйца е оцетът. Сложете и няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата.

  • Добавянето на сол пък няма да позволи на част от белтъка да изтече, ако случайно някое от яйцата се спука.

  • При самото варене е важно да не завъртате копчето на котлона на най-високата температура, защото в този случай яйцата ще „подскачат” и ще се напукат. По-разумно е да оставите на средна температура.

  • Някои изпитали метода на безопасната игла горещо го препоръчват – от едната страна на яйцето (където обикновено се намира въздухът) се пробива с острото на безопасна игла и така се вари яйцето.

  • За да не ви се напукат яйцата сложете ги в кърпа или голям тензух, вържете ги и ги поставете внимателно в голяма тенджера.

  • Перфектното време за сваряване на едно яйце е между 4 и 6 минути. От съществено значение е и котлонът, на който готвите, но след 5-та минута можете да очаквате твърдо сварени яйца. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft