Вече сме ви показали някои твърде необичайни употреби на съдомиялната машина - за почистване на детски играчки, за стерилизиране на буркани, за пране на обувки и какво ли още не. Тази идея обаче, сигурни сме, ще ви остави безмълвни - вечеря в съдомиялната ! Да, точно така прочетохте - вкусно и топло ястие, приготвено в съдомиялната машина! Без използване на котлон и фурна, лесно, бързо и вкусно.
Поширана сьомга с копър и лимонов крем
Нещо старо, но добро. Пошираната сьомга може да бъде особено трудна, ако не следите внимателно температурата. Приготвянето й в съдомиялна машина обаче е толкова просто, колкото да настроите съдомиялната машина на нормален 50-минутен цикъл на измиване според тази рецепта, препечатана от Los Angeles Times през 70-те години. Преди да поставите пликчето си с риба върху решетката на съдомиялната машина, напълнете го с ароматни съставки и билки като лимон, копър, зърна черен пипер и стрък магданоз. За готвене се използват специални вакуумиращи се пликове, предназначени за тази цел, или алуминиево фолио.
Изобилие от варени зеленчуци
Яденето на зеленчуци е важно и затова Лиза Казали откри супер лесен начин да ги направи.
Можете да пуснете всичките си зеленчуци във вакуумирани торбички за готвене, за да запечатате вкуса по-добре, отколкото всяка тенджера с вряща вода би могла. Казали дава няколко рецепти за приготвяне на хрупкаво тревизо от радичио и тревизо с балсамов оттенък и подправени с къри мини тиквички.
Лазаня Флорентин
Вкусната лазаня е друга възможност, която лесно може да приготвите у дома, дори ако никога не сте имали италианска баба, която да ви научи да я приготвяте. Можете лесно да сглобите купчините си кори (за предпочитане кори за лазаня, готови за фурна), сирене рикота, гъби и предварително сотирани меса в алуминиев съд за готвене, подходящ за въртене в съдомиялната машина. Покрийте с алуминиево фолио плътно отгоре и настройте машината си на двучасов нормален цикъл и цикъл на сушене с нагряване за вкусна напълно сготвена, макар и не покафеняла лазаня.
Перфектни рохки яйца с кремообразни жълтъци
Кой казва, че имате нужда от машина за готвене sous-vie, за да създадете перфектните рохко сварени яйца? Ръководството на Lisa Casali казва да пуснете няколко яйца в стъклен съд, пълен с вода, и да го загреете в съдомиялната машина за едночасов интензивен цикъл при 65 градуса по Фаренхайт. След като разопаковате и обелите яйцето, трябва да получите меко бяло яйце с леко кремообразен жълтък.
Кус кус със зелен фасул, тиквички и мента
Приготвянето на кус-кус в съдомиялна машина може да бъде толкова лесно! Просто опаковайте кус-куса в херметически затворен буркан и го поръсете с малко пилешки бульон. Но ако искате нещо с малко аромат и вкус, трябва да следвате рецептата на Лиза Казали и да добавите малко запържен зелен фасул, тиквички и мента.
Вегански ребра
Добре де, признаваме, че е малко богохулство да правите ребра на нещо друго освен на скара, но това е нещо, което можете да направите и със съдомиялна машина. Всъщност има много смисъл предвид цялата тази ниска, контролирана топлина на парата. Просто добавете всичките си обичайни сухи подправки: включително лют пипер, чесън на прах, червен пипер, чили на прах, кафява захар, кимион и т.н. (добавете течен дим или пушен червен пипер за овъгления вкус на скарата). След като сте подготвили всичко, просто го увийте във фолио и закрепете ребрата така, че да стоят изправени - това ще даде възможност за по-равномерно разпределение на топлината.
Тази рецепта е идеална за дните, в които пускате съдомиялната машина на най-дългия цикъл (два часа или повече).
Изображения © Andrea Goh и Stefano A. и Epic Meal Time