Ястията от боб са не само полезни, но и много хранителни. Бобът съдържа почти всички необходими на организма вещества: витамини, минерали, въглехидрати, белтъчини.
Особености при накисването
Задължително условие е бобът да се накисва предварително в студена преварена вода за 10 - 12 часа. Ако не я преварите, а използвате обикновена "сурова", зрънцата ще станат "стъклени" и твърди. Добре е съдът, в който сте сложили боба, да се държи на студено място.
Друг начин за накисване е да замените водата с добра бира. Така вкусът ще бъде пикантен. Правилата са същите, както и при употребата на вода. Когато стане време за сваряването, не е необходимо да отливате бирата, пригответе боба в нея. Алкохолът и вредните вещества се изпаряват.
Температурата
Друг основен момент при готвенето на вкусен боб е термичната обработка и по-точно температурата. Първоначално огънят е необходимо да бъде бавен и нека полезните зрънца да къкрят в продължение на 30 минути. След завиране, температурата да бъде умерена и бобът да се вари бавно.
И още два съвета:
не варете заедно различни видове боб, тъй като всеки от тях изисква различно време за приготвяне;
бобът се подсолява в готово състояние.
Да Ви е сладко!