Почти във всички магазини и плод зелечуци вече можем да намерим джинджифил. Ароматната подправка е необходимо да се съхранява както трябва, за да може да се извлечат всикчки полезни качества на ястията, в които ще я използвате.
Къде да го държите и съхранявате зависи от това какъв джинджифил сте си купили – дали е пресен или сух. Хубаво е, да си купувате пресен джинджифил, но ако сте намерили само сух, можете да го съхраните твърде лесно.
Единственото, което ви е необходимо, е празен стъклен буркан с капачка – съдът е необходимо да се затваря много добре. Бурканчето с подправката е необходимо да държите на тъмно и хладно място. Можете, разбира се да съхранявате сухия джинджифил и в хладилник, а също така и в хартиен плик.
Никога не поставяте подправката в найлонова торбичка. Това се отнася не само до сухият, но и за пресния джинджифил.
Ако джинджифилът е по-млад , по-малко време ще можете да го съхранявате. Сухия може да бъде съхранен доста по-дълго време, ако се държи в подходящ съд и място.
Ако сте си купили пресен джинджифил, вижте как можете да го съхраните и дома:
- Един от вариантите за запазване на пресен джинджифил, е да настържете подправката на едро ренде, след това да оформете топчета.Сложете топчетата в тава с предварително разстлана пергаментова хартия и след това е необходимо да сложете тавата на студено място.
Когато малките топченца от джинджифил замръзнат, можете да ги съберете и да ги сложите в подходящ буркан с капачка. След това приберете буркана във фризера. Така може да съхраните подправката за поне половин година.
- Следващото предложение е да обелите подправката, след което повторно трябва да я настържете на едрото ренде. Поставете го в подходящо бурканче, а отгоре налейте олио , джинджифилът трябва да бъде много обилно полятс олио.Така подправката можете да съхраните в хладилник за дълго време.
- Ако решите да сложите пресен джинджифил в хартиен плик, той може де се съхрани в хладилник на хладно, за най-много три седмици.