Как да се справим със стомашните киселини?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Как да се справим със стомашните киселини?
17865
Снимков материал: pixabay.com
Как да се справим със стомашните киселини?

Симптомите, по които можем да разпознаем стомашните киселини , са чувството за горчив или кисел вкус в гърлото, „раздуване“ на стомаха , къркорене или оригване. Паренето обикновено възниква след хранене и може да продължи няколко часа.

Поетата храна се придвижва по хранопровода и попада в стомаха.

Връзката между тях представлява пръстеновиден мускул – сфинктер , който се отваря при преминаването на храна и затваря след попадането й в стомаха. Ако пръстеновидният мускул не функционира правилно, киселините от стомаха при обработката на храната се разпространяват нагоре по хранопровода. Там те дразнят лигавицата и предизвикват паренe.

стомашни киселини

Стомашните киселини обаче могат да се предотвратят, ако се избягват храните, които ги предизвикват.

Цитрусови плодове . Портокалите, грейпфрутите и сока им могат да причинят киселини, особено ако се консумират на гладен стомах .

Домати и доматени сосове . Въпреки че доматите са богати на полезни хранителни вещества , като ликопен , те са високо киселинни и могат да провокират появата на оплакването. Според специалистите е важно  насърчаването на слюноотделянето, тъй като неутрализира киселината, която идва от стомаха.

Лукът и чесънът също са в списъка на храните, които водят до неприятното усещане.

Пикантни храни . Всяка храна, приготвена с черен пипер и други подправки, може да доведе до образуването на киселини . Затова при наличието на такива, подобни продукти следва да се избягват, подчертават специалисти.

Алкохол . Виното, бирата и други видове алкохол увеличават производството на киселини . Освен това те често се консумират с други напитки, например доматен или портокалов сок или газирани напитки , които също предизвикват стомашния проблем .

Кофеин . Консумацията на кафе, чай, и други продукти, съдържащи кофеин , могат да доведат до киселини. Съставката дразни вътрешността на стомаха , което увеличава производството на киселини. Дори безкофеиновото кафе е киселинно .

Шоколад . Съдържанието на теобромин, мазнини и какао в шоколадовите продукти , увеличава риска от поява на киселини.

Тютюнопушенето също е фактор, който има негативно въздействие върху стомаха.

За справянето с проблема са необходими няколко промени в начина на живот – освен смяна на хранителния режим , който трябва да включва храни с ниско киселинно съдържание , е препоръчително и осигуряването на умерена физическа активност , намаляване на стреса .
 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft