Задушено зеле за 15 минутки

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Задушено зеле за 15 минутки
Задушено зеле за 15 минутки
43725
Задушено зеле за 15 минутки
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Задушеното зеле с право може да се нарече едно от най -често срещаните ястия в нашата кухня. За него те използват както обикновено бяло зеле, така и червено зеле, кисело зеле, брюкселско зеле, карфиол или броколи. Задушеното зеле може да се сервира като отделно ястие или да се допълни със съставки като картофи, гъби, колбаси или може да бъде част от други ястия.

Задушеното зеле е много полезно за човешкото тяло: укрепва имунната система, нормализира нивата на холестерола , подобрява функционирането на нервната система и осигурява на организма необходимите микроелементи. Ето защо сме събрали няколко съвета за вас как да задушите зелето правилно и на какво да обърнете внимание при избора на този зеленчук в магазина.

 

Бяло зеле

Трябва да подходите отговорно при избора на зеленчук. Зелето се задушаване трябва да бъде покрито със свежи, красиви зелени листа, гъста глава зеле.

Лукът и морковите се нарязват на ситно, задушават се в тиган, предварително загрят с растително масло, за около 5 минути, докато придобият златист оттенък.

Нарежете зелето и го добавете в тигана към зеленчуците, запържете малко. След 5 минути добавете малко количество вода, домати или подсладена доматена паста, за да задушите зеленчуците.

Зимното зеле трябва да се задушава 40 минути, а на младото зеле са му достатъчни 15 минути. Сервирайте студено или топло, със заквасена сметана, майонеза или билки.

червено зеле

Червеното зеле се избира по същия принцип като бялото зеле, но първото също трябва да има ярко лилави листа.

Това зеле може да се задушава без добавяне на други зеленчуци. Просто нарежете зеленчука, добавете сол и черен пипер, добавете малко индийско орехче, няколко супени лъжици оцет и оставете да къкри с малко олио в керамичен или стъклен съд. След като подправите зелето с доматено пюре или кетчуп, можете да го сервирате като гарнитура.

Рецептата за задушаване на червено зеле има няколко тайни. Можете да използвате не обикновен оцет, а оризов или ябълков сайдер и да добавите малко захар. Това ще добави нови вкусове към ястието. Някои домакинине осоляват зелето в началото, а 10 минути преди да е готово.

Задушеното зеле ще бъде още по -вкусно, ако в края на готвенето добавите пшенично брашно, запържено в масло в съотношение 1 супена лъжица брашно за 1 кг зеле.

Кисело зеле

Когато избирате кисело зеле за задушаване, обърнете внимание, че то трябва да е бяло-златисто на цвят, без петна, хрупкаво, с кисело-солен вкус.

За да премахнете излишната киселина преди задушаване, изплакнете зелето в гевгир под течаща вода. Посолете нарязания лук в олио, добавете зелето, разбъркайте, добавете малко вода, сол и черен пипер.

Задушете зелето за 40-45 минути, след това добавете доматено пюре, подправки и захар, гответе още няколко минути.

Карфиол

Съцветията от карфиол трябва да са твърди и бели, а листата да са зелени и свежи.


За да направите карфиол, разделете главата на цветчета, изплакнете и нарежете на филийки. Запържете за няколко минути в растително масло, добавете сол, доматено пюре, вода и оставете да къкри за 15-20 минути.

Добавете пресни подправки към зелето преди сервиране.

брюкселско зеле

Когато избирате брюкселско зеле, потърсете малки, плътни, яркозелени глави зеле.

Една от тайните за приготвяне на брюкселско зеле е, че първо трябва да се вари с лимонов резен за 5 минути.

Сега нарежете зелевите глави на четвъртинки или половинки, запържете ги в олио с праз или лук. След това подправете със сол, черен пипер и оставете да къкри до омекване. По желание добавете малко заквасена сметана, смесена с вода, а готовото брюкселско зеле може да се поръси със сирене или кашкавал.

Броколи

Листата на броколи трябва да са свежи и без повреди и да изберете яркозелена глава
Преди готвене изплакнете броколито, разглобете го на съцветия и поставете в тиган, предварително загрят с масло. Варете броколи 20 минути, като добавите сол и подправки.

Разбира се, това са само основни препоръки как да задушите зелето правилно. По -рано сме публикували рецепти от задушено зеле , където можете напълно да изпробвате тези съвети.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft