В летният сезон, когато може да се купи пъпеш на почти всеки ъгъл, изглежда винаги, че плода е сладък и сочен, но уви опитът обаче често показва обратното. Днешната статия е точно, затова как да изберем правилно пъпеш , за да се насладим на сладкия му вкус.
Познавайки тези тънкости, вие ще купувате само най -добрите слънчеви плодове , ще се насладите на вкуса им и ще получите големи ползи за здравето ви . Яденето на пъпеш укрепва имунната система и общо тонизира цялото тяло, подобрява хемоглобин, премахва главоболието, подобрява тена, лекува депресия, помага за премахване на камъни от бъбреците и пикочния мехур.
Избор на узрял и вкусен пъпеш
По външен вид
Плодовете трябва да бъдат без петна, пукнатини и други недостатъци . Продавачите могат да гарантират, че пъпешът е зрял или "убийствено сладък", но не се заблуждавайте, естествено, че това ще кажат!. Зелената кожа често показва незрялостта на плода, тъмнокафявата - че вече е започнал да презрява. Следи от розово или сиво-синьо оттенък могат да бъдат наблюдавани след обработка с химикали
Обърнете внимание на "дупето", за узрял пъпеш трябва да е леко мек. "Опашката" (следа от стъблото) - със сигурност трябва да е суха
На допир
Добрият пъпеш е винаги еластичен, а в онези части, където е "дупето" и "опашка", там е леко мек. Ако плодът е много твърд, това означава, че той не е зрял. При много зрелите като натиснете силно кората дори могат да останат следи от пръстите ви.
Фактът, че кората е гладка или груба , не е индикатор за качеството на плода. Това е само знак за един или друг сорт. Но кората, която лесно може да се надраска, е само при узрелите пъпешу.
На аромат
Един наистина добър пъпеш има сладък аромат на медово-плодов цвят. Всеки сорт има свои собствени отличителни белези - миризмата на ванилия, круша или ананас. Въпреки това, ако ароматът е прекалено сладък и захарен, тогава със сигурност имате прекалено сладък плод. Ако миризмата едва се усеща или изобщо не се усеща, такъв пъпеш все още не е узрял.
С звук
Много хора знаят как да изберат диня . Така че с пъпеша всичко е точно обратното. Почукай. Чуйте глух звук - вземете го, значи е узрял.
И още един съвет за края. Където купувате пъпеш, в магазин или на пазара, опитайте да не вземате нарязания плод. С нарушена цялост на целулозата, бактериите се размножават много бързо, особено в жегата. Тези прости препоръки са лесни за запомняне.
Преди да отрежете пъпеш у дома , измийте го добре. Плодът е добър не само свеж, той се вписва добре с всички десерти.
Надяваме се, че статията ви е полезна. Не забравяйте да я споделите с приятели, които все още избират пъпеш на случаен принцип.