Как да си направим айвар за чудо и приказ? Топиш хлебчето и друго не ти е нужно

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как да си направим айвар за чудо и приказ? Топиш хлебчето и друго не ти е нужно
Как да си направим айвар за чудо и приказ? Топиш хлебчето и друго не ти е нужно
23397
Как да си направим айвар за чудо и приказ? Топиш хлебчето и друго не ти е нужно
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В България, Сърбия и на първо място в Македония се приготвя айвар - зеленчукова паста от червени сладки чушки и домати.

Айварът се прави от зеленчуци, изпечени на огън. Традиционно се приготвя в огромни количества (десетки килограми) от цели семейства, но дори и приготвен в уютна кухня, има голям кулинарен потенциал. Днес бързаме да ви запознаем  рецептата, която става за сос, гарнитурата, предястието и зимнина едновременно.

 

Съставките

домат 6 бр

Бял пипер 4 бр

патладжан 2 бр

лук 2 бр

чесън 5 скилидки

оцет 3 супени лъжици

сол 1 супена лъжица

захар 2 с.л. л.

Черен пипер (смлян) на вкус

Слънчогледово масло на вкус

 

подготовка

Загрейте фурната до 180-200 градуса. Сложете зеленчуците върху тава за печене, като предварително я покриете с хартия за печене, за да не загорят. Печете ги до пълно сваряване 


Доматите ще са готови първи, извадете тях. Обелете корите (по желание) и ги накълцайте почти на пюре.


Когато станат готови чушките и патладжаните, сложете чушките в торбичка, така че да се задушат малко, и патладжаните нарежете наполовина, почистете цялата плът с лъжица и я нарежете с нож. 


Охладените чушки се обелват лесно. След като го направите, ги нарежете на дребно и добавете към патладжана и доматите. Не използвайте пасатори! Вкусът е съвсем различен.


Нарежете ситно лука и чесъна и запържваме в малко количество растително масло. Добавете зеленчуците на пюре и дръжте на огъня за 10 минути, докато излишната течност се изпари. 


Добавете сол, захар, черен пипер и оцет, изключете котлона и задръжте айвара под капака за 30 минути. През това време вкусът му ще стане стабилен и можете да регулирате и солеността на ястието. Ако ще правите зимнина, тези съставки ще са достатъчни за 3 половинлитрови буркана, само тогава готовият айвар ще трябва да се задушава още 15 минути и да се навие в стерилизиран буркан

 

Ако обичате пикантното може да добавите люта чушка в айвара.

По- добре е айварът да се навива за зимата в малки буркани, така ще издържи по-дълго 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft