Как се готви чист пилешки бульон ? Освен месото трябва да включва зеленчуци и подправки . Именно те правят ястието ароматно и придават красив цвят. Знам няколко трика , които ще ви помогнат да сготвите идеалния и много вкусен бистър бульон със златист оттенък. Имам два варианта за приготвяне и двата са добри. Споделям!
Как се готви пилешки бульон от гърба, бедрата или краката
Тези части от пилето са доста мазни, така че бульонът ще се окаже богат и апетитен. В супермаркетите можете да закупите и евтин комплект за супа , което е страхотно. Готвя това като самостоятелно първо ястие, варя юфка за него при сервиране. Ето как се приготвя.
Нарязвам големите парчета пиле на парчета, а малките ги оставям така.
Изплакнете обилно и напълнете със студена вода.
Слагам тенджерата на огъня и оставям водата да заври.
В този случай ще се открои доста пяна, особено ако вземем мазни парчета с кожа. Не забравяйте да отстраните пяната с решетъчна лъжица.
Някои отцеждат "първата вода" и пак заливат пилето със студена вода, докато заври. Тогава се получава идеално бистър бульон . Но го правя, когато има достатъчно време.
Оставете пилето да къкри 5-7 минути и сложете зеленчуците в бульона. Имам лук, моркови, целина или корен от магданоз (но целината е по-ароматна), понякога колраби.
Да си улесните живота:
Лукът в бульона е жълт лук. Не го почиствам, а го измивам добре и го потапям в бульона заедно с кората . Така бульонът придобива невероятен златист цвят. И тогава изхвърлям лука, тъй като семейството ми не яде варен лук от бульона.
Гответе пилешки бульон на слаб огън за 1,5 часа. За малки парчета пиле това е напълно достатъчно .
15-20 минути преди края на готвенето добавям любимите си подправки и подправки, черен пипер, ароматни билки и понякога хвърлям 2 скилидки чесън.
След това не забравяйте да извадите всички съставки от бульона и да оставите само течността.
Нарязвам пилето на ситно, нарязвам зеленчуци и сварявам ситно фиде за бульона.
Как готвим бистър бульон от филе и гърди
Използвам този метод, когато трябва предварително да сварите пилешките гърди, например за салата с крекери или за друго ястие. Тогава се оказва и месо за второто, и бульон за първото. От филетата пилешкият бульон е бистър и много по-лек и постен. И тук също има една тайна.
Варя бульона, както в предишния вариант. Но тук, след като отстраните пяната с решетъчна лъжица, можете веднага да поставите зеленчуци, тъй като филето и гърдите ще се сварят бързо.
Освен това 10-15 минути след зеленчуците веднага слагам всички подправки и билки, за да може филето да поеме аромата и вкуса и да не е блудкав.
Да си улесним живота:
И тук има една тайна - това отново е лук в бульона. Ако трябва да нарежа пилешко филе за салата, слагам в бульона червен лук. И също нечисто. Самият бульон ще се окаже леко розов , но това е напълно естествена боя. И пилешките гърди също ще бъдат деликатно розови, а не неприятен сиво-бял цвят.
Бульонът от филе е много лек, можете да го пиете направо от чашата. А бульонът от супения комплект и другите части с кожата е по-богат. Опитайте моите лайфхакове за перфектния цвят и вкус на вашето първо ястие!