Как да си направим бистър пилешки бульон

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как да си направим бистър пилешки бульон
Как да си направим бистър пилешки бульон
9487
Как да си направим бистър пилешки бульон
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Как се готви чист пилешки бульон ? Освен месото трябва да включва зеленчуци и подправки . Именно те правят ястието ароматно и придават красив цвят. Знам няколко трика , които ще ви помогнат да сготвите идеалния и много вкусен бистър бульон със златист оттенък. Имам два варианта за приготвяне и двата са добри. Споделям!

Как се готви пилешки бульон от гърба, бедрата или краката

Тези части от пилето са доста мазни, така че бульонът ще се окаже богат и апетитен. В супермаркетите можете да закупите и евтин комплект за супа , което е страхотно. Готвя това като самостоятелно първо ястие, варя юфка за него при сервиране. Ето как се приготвя.

Нарязвам големите парчета пиле на парчета, а малките ги оставям така.
Изплакнете обилно и напълнете със студена вода.
Слагам тенджерата на огъня и оставям водата да заври.
В този случай ще се открои доста пяна, особено ако вземем мазни парчета с кожа. Не забравяйте да отстраните пяната с решетъчна лъжица.
Някои отцеждат "първата вода" и пак заливат пилето със студена вода, докато заври. Тогава се получава идеално бистър бульон . Но го правя, когато има достатъчно време.
Оставете пилето да къкри 5-7 минути и сложете зеленчуците в бульона. Имам лук, моркови, целина или корен от магданоз (но целината е по-ароматна), понякога колраби.

Да си улесните живота:

Лукът в бульона е жълт лук. Не го почиствам, а го измивам добре и го потапям в бульона заедно с кората . Така бульонът придобива невероятен златист цвят. И тогава изхвърлям лука, тъй като семейството ми не яде варен лук от бульона.

Гответе пилешки бульон на слаб огън за 1,5 часа. За малки парчета пиле това е напълно достатъчно .

15-20 минути преди края на готвенето добавям любимите си подправки и подправки, черен пипер, ароматни билки и понякога хвърлям 2 скилидки чесън.
След това не забравяйте да извадите всички съставки от бульона и да оставите само течността.
Нарязвам пилето на ситно, нарязвам зеленчуци и сварявам ситно фиде за бульона.

Как готвим бистър бульон от филе и гърди

Използвам този метод, когато трябва предварително да сварите пилешките гърди, например за салата с крекери или за друго ястие. Тогава се оказва и месо за второто, и бульон за първото. От филетата пилешкият бульон е бистър и много по-лек и постен. И тук също има една тайна.

Варя бульона, както в предишния вариант. Но тук, след като отстраните пяната с решетъчна лъжица, можете веднага да поставите зеленчуци, тъй като филето и гърдите ще се сварят бързо.
Освен това 10-15 минути след зеленчуците веднага слагам всички подправки и билки, за да може филето да поеме аромата и вкуса и да не е блудкав.

Да си улесним живота:

И тук има една тайна - това отново е лук в бульона. Ако трябва да нарежа пилешко филе за салата, слагам в бульона червен лук. И също нечисто. Самият бульон ще се окаже леко розов , но това е напълно естествена боя. И пилешките гърди също ще бъдат деликатно розови, а не неприятен сиво-бял цвят.

Бульонът от филе е много лек, можете да го пиете направо от чашата. А бульонът от супения комплект и другите части с кожата е по-богат. Опитайте моите лайфхакове за перфектния цвят и вкус на вашето първо ястие!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft